"Ne brinite se, ne smrdi"
0

Novi gazirani napitak od kravljeg urina

Sarajevo-x.com
Indijski hindu pokret objavio je da je pri kraju razvijanja nove formule bezalkoholnog gaziranog napitka koji se pravi od urina krave.

Odjel za zaštitu ove indijske svete životinje stoji iza nove mješavine, javlja list Times. Vođa odjela Om Prakash, predstavljajući piće nazvano "gau jal" (kravlja voda), istakao je kako se trenutno provode finalni laboratorijski testovi, te da će napitak biti pušten u prodaju uskoro, možda već do kraja ove godine.

"Ne brinite se, neće mirisati kao urin, a bit će i ukusan", rekao je i dodao kako će gazirana tekućina također biti i zdrava. "Neće biti kao druga gazirana pića i neće sadržavati nikakve toksine."

Prakash je istakao i to da većinski dio tekućine zaista čini kravlji urin, ali da je on pomiješan sa biljem, te da će novi sokić biti vrlo jeftin. Na tržištu će se, siguran je on, moći takmičiti sa svjetskim brendovima Pepsijem i Coca Colom.

"Bit ćemo im velika konkurencija jer je naše piće dobro za čovječanstvo", poručio je Prakash. "Razmišljamo o tome i da ga izvozimo."

Napitak je novi pokušaj promovisanja hindu ideologije i uklanjanja stranih utjecaja iz tamošnjeg društva. Ubijanje krava ilegalno je u većem dijelu Indije, a najveća i najstarija indijska organizacija Rashtriya Swayamsevak Sangh smatra da novo piće može izliječiti niz bolesti, od oboljenja jetre do pretilosti, pa čak i raka.

Ovaj pokret 1994. pokrenuo je bojkot proizvoda multinacionalnih kompanija, među kojima su Pepsi i Coca Cola.