Gastro
0

Nijemci piju sve manje piva

Sarajevo-x.com
Proizvođači piva u Njemačkoj ušli su u 2009. godinu zabrinuti, a sve zbog nedavno objavljenog izvještaja Asocijacije pivara koji pokazuje da želja za ispijanjem piva kod Nijemaca postupno opada.

Naime, u izvještaju njemačke asocijacije pivara stoji da je prosječni Nijemac prošle godine popio 109,2 litre piva, što je 2,2 litre piva manje nego u 2007. godini. To je rezultiralo padom profita industrije u odnosu na 2007. godinu za 2 posto.

"Vremena kada su Nijemci pili godišnje prosječno 150 litara pive kao tokom 70-tih godina defintivno su prošla.", izjavio je Peter Hahn iz Asocijacije.

Uzroke za pad konzumacije piva Hahn nalazi u činjenici da je njemačka populacija sve starija, navike komzumiranja alkohola kod mladih se mijenjaju, a nije pomogla ni zabrana pušenja na javnim mjestima koja je pogodila i barove i kafiće.

Osim toga, finansijska kriza koja je pogodila svjetsku privredu nije zaobišla ni proizvođače piva, te je došlo i do pada profita u zadnjem kvartalu 2008. godine. Prognoze za 2009. godinu i dalje nisu optimistične, tako da kompanije očekuju daljni pad prodaje za 2 posto.