Gastro
26

Neobične i kreativne slastice za prave čokoljupce: Šta kažete na kauč od čokolade?

Klix.ba
Kauč, fotoaparat, cipele, boje za slikanje - čokolada dolazi u najkreativnijim oblicima...

Čokolada je poslastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera, a na tržište najčešće dolazi u obliku pločica. Ime potječe iz vremena kada se čokolada više pila kao napitak iz riječi "Xocóatl" ili "chocolatl" (xoco, što znači gorko i atl, voda), od čega se dalje proširila po drugim indoeuropskim jezicima, pa je ušla u engleski kao "chocolate", njemački "Schokolade", francuski "chocolat".

Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2.600 godina kuhali čokoladnu smjesu. Visoko razvijena civilizacija Maja u aprilu je priređivala slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha, tokom kojega bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. U Meksiku su potvrđena slična slavlja.

Plod drveta kakaovca (lat. Theobroma cacao ili hrana bogova) daje osnovnu sirovinu u proizvodnji čokolade - to je kakao (u astečkom cacaotl), neugledna biljka što raste u tropskoj šumi od južnog Meksika do bazena Amazone.

Čokolada je prošla dugi put od prvog pojavljivanja u čvrstoj formi u Evropi početkom 19. stoljeća. Danas brojni slastičari prave prava umjetnička djela od čokolade, a neka od njih pogledajte u našoj fotogaleriji.