Gastro
0

Ne tjerajte djecu da pojedu sve s tanjira

Klix.ba
Vodeći nutricionisti svijeta apelovali su na roditelje da ne forsiraju svoju djecu da pojedu sve sa tanjira tokom obroka, jer bi to moglo dovesti do poremećaja u prehrani.

"Kontroliranje načina prehrane, poput čišćenja tanjira, negativno utječe na prehrambene navike u dječijoj dobi. Zbog svih razgovora i pregovora za stolom djeca gube unutrašnje signale o tome da li su gladna ili sita. Kada odrastu, njihovo tijelo im neće znati reći koliko hrane je dovoljno da osjećaju sitost", napisala je porodična nutricionistica Maryann Jacobsen.

Ovo može dovesti do poremećaja te djeca, odnosno ljudi, mogu početi jesti po navici, što može uzrokovati pretilost i zdravstvene probleme.

Istraživači sa Univerziteta Minnesota otkrili su da mlade osobe koje koriste glad i sitost kao vodič za ishranu imaju manji tjelesni indeks od onih koji se hrane prema drugim uzorima. Djevojke koje u dječijoj dobi nisu bile prisiljavane da pojedu sve s tanjira ili jedu kada nisu gladne, nisu imale potrebu da idu na dijete te nisu imale poremećaj u ishrani.

Studija koja je objavljena u časopisu Pediatrics otkrila je kako svi roditelji očekuju da adolescenti "očiste" svoje tanjire, dok ih trećina forsira djecu da jedu više, čak i kada kažu da su sita.

Istraživači tvrde kako to utječe na zdravstveno stanje djece i sugeriše roditeljima da pomažu svojoj djeci da jedu normalno i prema potrebi, a ne da ih se ohrabruje da se prejedaju.

"Roditelji ne bi trebali pretvoriti obrok u vrijeme borbe za kontrolu, jer dokazi pokazuju kako poremećaji u ishrani, poput anoreksije, mogu preuzeti kontrolu nad njihovim tijelom. Ako se djeca forsiraju da sjede za stolom dok ne pojedu sve s tanjira to može dovesti do problema u navikama ishrane djeteta i do ozbiljnih poremećaja u kasnijoj dobi", rekla je dr. Linda Gilmore.

Studija urađena 2007. godine pokazala je kako 85 posto roditelja forsira djecu da jedu više, prenosi Daily Mail.