{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici u voćnim sokovima pronašli kancerogenu tvar

S
2.3.2010. u 14:00
0
9
Naučnici u voćnim sokovima pronašli kancerogenu tvar
0
Naučnici u voćnim sokovima pronašli kancerogenu tvar
Voćni sokovi koje piju milioni djece širom svoketa mogli bi sadržavati štetnu tvar koja uzrokuje rak, upozorili su naučnici sa Univerziteta u Kopengahenu.
Naime, naučnici su u voćnim sokovima otkrili veliku razinu tvari nazvane antomon koja može biti smrtonosna u velikim količinama.

Boca voćnog soka sadrži 2,5 puta više antimona nego što prema standardima EU pitka voda smije sadržavati.

Pronađeno je pak i to da sokovi nekih proizvođača imaju čak deset puta veću razinu antimonija nego što je dozvoljeno. Naučnici smaraju kako ta štetna tvar dospijeva u sokove preko plastičnih boca u kojima se puni.

U prethodnim istraživanjima tragovi ove štetne hemikalije pronađeni su i u bocama sa mineralnom vodom.

Naučnici su zbog ovog otkrića izrazili veliku zabrinutost s obzirom da su ugroženi životi nekoliko miliona djece te su zatražili da se odmah otvori istraga.

Prijašnja istraživanja su pokazala da antimon može izazvati rak, te probleme sa srcem i plućima.

Naučnici nisu navodili imena brendova u čijim sokovima je pronađena ova hemikalija, ali su istakli da su nedopuštene količine antimonija pronađene u 16 najpopularnijih sokova od jagode, crne ribizle i drugih voćnih sokova koje konzumiraju djeca.

Ovaj izvještaj je objavljen u Magazinu "Environmental Monitoring“, a naučnici su istakli kako su potrebna dodatna istraživanja da bi se ispitalo da li je antimon prisutan tokom proizvodnog procesa, prenio je Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: