Zatražena istraga
0

Naučnici u voćnim sokovima pronašli kancerogenu tvar

Sarajevo-x.com
Voćni sokovi koje piju milioni djece širom svoketa mogli bi sadržavati štetnu tvar koja uzrokuje rak, upozorili su naučnici sa Univerziteta u Kopengahenu.

Naime, naučnici su u voćnim sokovima otkrili veliku razinu tvari nazvane antomon koja može biti smrtonosna u velikim količinama.

Boca voćnog soka sadrži 2,5 puta više antimona nego što prema standardima EU pitka voda smije sadržavati.

Pronađeno je pak i to da sokovi nekih proizvođača imaju čak deset puta veću razinu antimonija nego što je dozvoljeno. Naučnici smaraju kako ta štetna tvar dospijeva u sokove preko plastičnih boca u kojima se puni.

U prethodnim istraživanjima tragovi ove štetne hemikalije pronađeni su i u bocama sa mineralnom vodom.

Naučnici su zbog ovog otkrića izrazili veliku zabrinutost s obzirom da su ugroženi životi nekoliko miliona djece te su zatražili da se odmah otvori istraga.

Prijašnja istraživanja su pokazala da antimon može izazvati rak, te probleme sa srcem i plućima.

Naučnici nisu navodili imena brendova u čijim sokovima je pronađena ova hemikalija, ali su istakli da su nedopuštene količine antimonija pronađene u 16 najpopularnijih sokova od jagode, crne ribizle i drugih voćnih sokova koje konzumiraju djeca.

Ovaj izvještaj je objavljen u Magazinu "Environmental Monitoring“, a naučnici su istakli kako su potrebna dodatna istraživanja da bi se ispitalo da li je antimon prisutan tokom proizvodnog procesa, prenio je Daily Mail.