Sachi
12

Naučnici su napravili prvo "zdravo" alkoholno piće koristeći tofu

Klix.ba
Naučnici su napravili prvo zdravo alkoholno piće na svijetu koristeći tofu. Tokom proizvodnje tofua, popularne azijske hrane, višak su velike količine sirutke koja kao neobrađen otpad utječe na onečišćenje okoliša.

Naučnici s Nacionalnog univerziteta u Singapuru odlučili su nešto poduzeti pa su napravili piće koje su nazvali Sachi. Profesor Liu Shao Quan i student Chua Jian Yong kroz proces fermentacije žućkastu tekućinu su pretvorili u piće, a proces proizvodnje je trajao tri mjeseca.

U sirutku su dodali šećer, kiseline i kvasac, okus je kombinacija cvjetnog i voćnog, a sadrži osam posto alkohola u sebi. Osim što ima odličan okus, navodno posjeduje i impresivne zdravstvene prednosti.

S obzirom na to da je tofu napravljen od soje, sadrži visok nivo hranjivih supstanci, dok sirutka obiluje kalcijem.

Quan je za Business Insider rekao da novo piće ima zdravstvene prednosti poput zdravlja kostiju, srca i prevencije raka. Piće trenutno ima rok trajanja od četiri mjeseca, ali dvojac radi na tome da ga udvostruči bez upotrebe uobičajenih konzervanasa.