Brojne prednosti
86

Naučnici s Harvarda tvrde da povremeni post produžava život i utječe na produktivnost

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novo istraživanje provedeno na Univerzitetu Harvard pokazuje da povremeni post može održati tijelo mlađim, produžiti godine života i poboljšati ukupno zdravlje. Naučnici ističu da različiti oblici posta mogu utjecati na razne faktore, od gubitka težine do povećanja produktivnosti.

Naučnici su otkrili da privremena ograničavajuća prehrana zadržava mitohondrije, važan dio ćelije za starenje, kod homeostaze, što pomaže u produženju životnog vijeka.

Post je u posljednje vrijeme veoma popularan i među slavnim ličnostima kao što su Benedict Cumberbatch, Beyonce i Silicon Valley. Naučnici naglašavaju pozitivne strane "5: 2 dijete" koja uključuje normalne prehrambene navike pet dana u sedmici i dramatično smanjen unos namirnica posljednja dva dana.

Na Univerzitetu Newcastle je prošle godine provedeno istraživanje koje je potvrdilo ključnu ulogu mitohondrija u starenju ljudskih ćelija, a time i starenju naših tijela. Mitohondriji razgrađuju ugljikohidrate i masne kiseline, daju energiju ćeliji, zbog čega se često nazivaju i "snagom" naših ćelija. Istraživači su, nakon posta kod životinja, primijetili kako su ćlij mlađe, bez prisutnosti starijih mitohondrija.

Novo istraživanje s Harvarda zasnovano je na ovoj tvrdnji i otkriveno je da mitohondriji ostaju u homeostazi ako konzument ima povremeno ograničenu prehranu. Naučnici su također otkrili da povremeni post pomaže koordiniraciji aktivnosti mitohondrija s peroksizomima, drugim dijelovima ćelija koji imaju antioksidativni učinak i koji doprinose dugovječnosti.