{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici proizveli čokoladu koja se može koristiti i kao lijek

3.10.2015. u 14:59
28
57
Naučnici proizveli čokoladu koja se može koristiti i kao lijek
28
Naučnici proizveli čokoladu koja se može koristiti i kao lijek
Foto: EPA
Naučnici u američkoj tvornici čokolade tvrde da su razvili "novu" vrstu čokolade koja sadrži samo 35 posto masti.
Kakao, koji je osnovni sastojak čokolade sadrži niz antioksidanata i minerala koji štite živčani sistem, sprečavaju mogućnost moždanog udara te snižavaju krvni pritisak. Inače, zbog gorčine kakaa mnoge tvornice čokolade da bi zasladile svoje proizvode koriste masti i šećer.

Jedna kompanija iz Bostona otkrila je novu supstancu koja ublažuje gorčinu kakaa, a koju uzimaju iz određenih biljki iz bolivijskih i peruanskih Anda. Korištenje samo jednog mikrograma ove biljne supstance dovoljno je da ublaži gorčinu kakaa, pa se za proizvodnju čokolade sada koristi samo 35 posto masti i šećera.

Obraćajući se na Generalnom forumu čokolade u Londonu Gregory Aharonian, predsjednik i glavni naučnik u čokoladnoj kompaniji Kuka Xoco, rekao je: "Nova biljna tvar eliminira potrebu za šećerom, sladilima i mastima, što nam otkriva i neke medicinske prednosti. Ako uklonimo nezdrave sastojke onda bi ova čokolada mogla postati ljekovita".

Istaknuto je da je dugoročni cilj te kompanije da razvije čokoladu koja će imati samo 10 posto šećera i masti. Naglašeno je da je šećer "novi nikotin", te da su umjetni zaslađivači štetni zbog debljanja i ozbiljnih zdravstvenih problema koje mogu prouzrokovati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: