{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučna studija tvrdi: Ko voli gorko pritajeni je sadista i psihopata

S
13.10.2015. u 12:23
18
98
Naučna studija tvrdi: Ko voli gorko pritajeni je sadista i psihopata
18
Naučna studija tvrdi: Ko voli gorko pritajeni je sadista i psihopata
Foto: EPA
Osobe koje vole gorke napitke i gorku hranu imaju sklonost ka psihopatskom ponašanju, narcizmu, sadizmu i makijavelizmu - tvrde naučnici.
Naučna studija pokazuje da je kod osoba koje vole napitke gorkog okusa, poput crne kafe bez šećera ili "tonik votera", primjećena veća sklonost ka sadizmu i narcizmu.

Takve osobe, kako se navodi, sklonije su podmuklosti, sujeti, sebičnosti ili uživanju u tuđoj patnji i boli.

U istraživanju, koje su na 500 muškaraca i žena proveli austrijski naučnici sa univerziteta u Inzbruku, učesnicima je ponuđen popis namirnica sa jednakim brojem slatkih, slanih, kiselih i gorkih namirnica.

Od njih se tražilo da se na skali sa gradacijom od šest stepeni /ocjena/ izjasne o ponuđenoj hrani - čokoladama, kolačima, slanini, sirćetu, rotkvi...

Među ponuđenim odgovorima oni su mogli da zaokruže mogućnosti od: "jako volim" do "nikako ne volim". Potom su učesnici eksperimenta popunili četiri odvojena upitnika.

Prvim se mjerio stepen agresivnosti, u drugom se od njih zahtijevalo da odgovore na pitanja na osnovu kojih su naučnici kasnije zaključivali posjeduju li osobine karakteristične za osobe sklone psihopatiji, makijavelizmu i narcizmu.

U trećem upitniku odgovarali su na pitanja o ekstrovertnosti, dobroj volji, savjesnosti i emocionalnoj stabilnosti, a na osnovu četvrtog upitnika procjenjivane su eventualne sadističke sklonosti.

Rezultati istraživanja, objavljeni u listu "Apetit", pokazuju da su lica koja više vole gorku hranu i napitke sklonija makijavelizmu, psihopatiji, narcizmu i sadizmu.

Istovremeno, kooperativne, empatične i ljubazne osobe nisu bile sklone gorkoj hrani i napicima.

Ljekari procjenjuju da bi se sklonost ka gorkoj hrani mogla uporediti sa vožnjom na toboganu smrti, čiji obožavatelji uživaju u stvarima koje podstiču strah.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: