{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Namirnice koje u ovo doba godine treba izbjegavati

S
6.3.2010. u 12:27
0
9
Namirnice koje u ovo doba godine treba izbjegavati
0
Namirnice koje u ovo doba godine treba izbjegavati
Iako na policama u prodajnim centrima izgledaju primamljivo, male su šanse da neke od namirnica koje ćemo u nastavku navesti imaju dobar okus. Osnovni razlog za to je što ne rađaju u ovoj sezoni, te su vjerovatno uzgajane u staklenicima ili su dopremljeni iz dalekih zemalja.
Voće i povrće koje raste kad mu je i vrijeme mnogo je ukusnije, ima više hranjivih tvari, a pogoduje i planeti jer je uglavnom jeftinije od onog koje se dovozi iz daljine.

Lori Bongiorno, novinarka i autorica djela "Green, Greener, Greenest", provela je istraživanje među vrsnim američkim kuharima o tome šta nije dobro jesti u ovo doba godine. Evo šta su joj odgovorili:

Paradajz. Njega bi trebalo jesti odmah nakon što je ubran u vrtu, a najukusniji je kad sazrije na suncu.

Šparoge. Najbolje su u proljeće, ali se u nekim zemljama s pogodnijom klimom mogu uzgajati i tokom zime. Ipak, dok dođu do naših prodavnica, nisu nimalo svježe.

Kukuruz. Svi koji znaju okus savršenog kukuruza, znaju da je on najbolji na ljeto.

Patlidžani i paprike. Ove koje sada možemo kupiti mogli bismo baciti sa trećeg sprata i čini se da im se izgled ne bi promijenio. To nam sve govori.

Breskve. Iz istih razloga kao i prethodno nabrojano povrće, breskve u martu nikad ne mogu biti ono što su u avgustu.

Dinje i kupine. U ovo doba jako su skupe, a imaju okus kartona. Kuhari se također brinu o uslovima u kojima su uzgajane i hemikalijama kojima su pritom prskane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: