{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naljepnicama upozorenja protiv gojaznosti

S
31.8.2007. u 14:27
0
0
Naljepnicama upozorenja protiv gojaznosti
0
Naljepnicama upozorenja protiv gojaznosti
Parlamentarni komitet Novog Zelanda odlučio je na proizvode koji pospješuju gojaznost stavljati naljepnice upozorenja kako bi zaustavili rastući trend broja ljudi sa viškom kilograma. Ukoliko prehrambene kompanije naljepnice upozorenja ne prihvate, vlada će biti primorana intervenirati.
Komitet je nakon deset mjeseci rasprave konačno podržao prijedlog Ministarstva zdravstva na da se na prehrambene proizvode stavljaju naljepnice koje označavaju nivo njihove štetnosti za zdravlje i kilažu korisnika. Naljepnice su raspoređene u tri kategorije – crvenu, žutu i zelenu.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, više od 50% od 4 miliona stanovnika Novog Zelanda su gojazni, uključujući i 30% djece.

Crvena naljepnica stavljat će se na proizvode kao što su slatkiši i preporučivat će korisnicima da tu hranu izbjegavaju, odnosno da je konzumiraju isključivo s vremena na vrijeme. Žuta naljepnica stajat će na hrani kao što je pizza i konzumentima poručuje povremeno konzumiranje. Zelena naljepnica stajat će na proizvodima koji se mogu svakodnevno jesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: