Gastro
0

Najzdravije povrće za dug život

Sarajevo-x.com
Poznato je da je povrće bogato sastojcima koji čuvaju naše zdravlje i jačaju naš imunološki sistem. Međutim, pored svih svojih pogodnosti, mnogi ljudi ne konzumiraju mnogo povrća jer smatraju da nije ukusno. Saznajte koje je povrće najzdravije i kako ga najbolje spremiti.

Crveni luk

Snaga luka jeste što je on jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanata. Mnogobrojne studije su pokazale da djeluje preventivno kada su kancerogena oboljenja u pitanju. Pokušajte u svoju ishranu uvesti što više ovog povrća bilo da ga konzumirate u svježem stanju sa raznim salatama ili da ga pržite sa drugim namirnicama. Pored svojih zdravstvenih pogodnosti, luk je odličan u kombinaciji sa svim varivima jer im daje odličan miris i okus.

Artičoke

Ovo povrće u sebi sadrži sastojke koji kožu štite od opasnih oboljenja kao što je rak. Jedna artičoka srednje veličine sadrži 60 kalorija. Spremanje ovog voća je izuzetno jednostavno i brzo jer je gotovo za najviše 40 minuta kuhanjem u slanoj vodi na blagoj vatri. Kako biste svojim artičokama dodali značajniji i nezaboravan okus, kada odstranite vodu, prelijte ih omiljenim sosom (sos od gljiva, sos od paradajza i sl.) ili ih samo propržite na luku i mrkvi i dobit ćete odličan obrok.

Brokula

U ovom povrću naći ćete sve što vam je potrebno kako biste se zaštitili od opasnih bolesti. Naime, brokula je bogata vitaminom C i beta-karotinom, a redovnom konzumacijom smanjuje rizik obolijevanja od raka dojke. Jedan cvijet brokule sadrži samo 25 kalorija. Pored svih svojih zdravstvenih pogodnosti, brokula nije omiljeno povrće. Ipak, postoji način kako brokulu učiniti izuzetno ukusnom i za one najizbirljivije. Obarite brokule u slanoj vodi, ali ne dozvolite da se prekuha. Nakon što ste procijedili vodu, propržite brokule na puteru i bijelom luku. Servirajte je sa malo majoneze i uživajte u zdravom i ukusnom jelu.

Špinat

Špinat je odlična hrana za vaše oči jer je bogat sastojcima koji poboljšavaju i čuvaju vid. Studije su također pokazala da je špinat odličan u sprečavanju starenja kože, a jedna porcija špinata sadrži samo 7 kalorija. Spremite ga sa bijelim lukom i učinit ćete dobru stvar za svoje zdravlje.

Bijeli luk

Bijeli luk smanjuje krvni pritisak, bori se protiv holesterola u krvi i odličan je u borbi protiv raka stomaka i debelog crijeva. Kada su obične prehlade u pitanju, sitno izrezani bijeli luk i šolja vrelog mlijeka čine čuda. Glavica bijelog luka sadrži samo 4 kalorije, a neka jela bez ovog povrća nikada ne bi bila tako ukusna.