Gastro
0

Najzdravije meso

Sarajevo-x.com
Studija koju je radila organizacija European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) otkrila je da su osobe koje sedmično konzumiraju približno 300 grama crvenog mesa podložnije kancerogenim oboljenjima od ostalih. Međutim, postoje i neke vrste mesa koje neće nauditi vašem zdravlju.

Piletina Bijelo meso je znatno zdravije od crvenog. Piletina može biti odlična alternativa za crveno meso jer bez kožice ne sadrži mnogo masnoće, a ispravnom pripremom od piletine ćete učiniti odličan obrok. Piletina je pravi izvor vitamina, a u odnosu na drugo meso, mnogo je jeftinija.

Puretina Puretina bi trebala biti sastavni dio vašeg jelovnika ukoliko svoj organizam želite opskrbiti dovoljnim količinama proteina. Puretina ima nešto intenzivniji okus od piletine, a ukoliko je spremite bez kožice, količina masti koju unosite bit će minimalna.

Riba Opće je poznato da je riba najzdravije meso te da je neophodan dio svakog plana zdrave ishrane. Riba sadrži omega-3 masti koje su odlično sredstvo za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Mnogobrojne studije su pokazale da redovna konzumacija ribe smanjuje mogućnost obolijevanja od raka.