Gastro
0

Najstariji londonski restorani: I kulinarstvo ima svoje klasike

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najstariji svjetski restoran, poznat kao madridski restoran Sobrino de Botín, u funkciji je od 1725. godine. U pećnici staroj skoro 300 godina, još uvijek se peče meso.

To nije jedini restoran koji baštini toliku tradiciju, a samo u Londonu ih ima nekoliko.

London je tek u proteklih nekoliko decenija doživio revoluciju, kada su mladi kuhari počeli da stvaraju nove poduhvate, nastojeći pritom očuvali tradiciju iz 18. stoljeća.

Zato se "restoranski klasici" još uvijek prepoznaju, pa i čuvaju, među stotinama drugih ugostiteljskih objekata, a ovo su samo neki londonski kulinarski stogodišnjaci.

Wiltons

Priča o restoranu Wiltons počinje 1742. godine, kada je njen osnivač George Wilton počeo da služi školjke, te s vremenom, naravno, proširio ponudu.

Wilton je uskoro među svojim mušterijama imao članove britanske kraljevske porodice, čiji su preci sve do danas ostali vjerni tom restoranu.

Naravno, ovaj restoran je svjedočio i o lošim historijskim trenucima, naročito za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ovaj restoran sa morskim specijalitetima star je 275 godina, a nalazi se u St. James okrugu u centru Londona. Sve vrijeme uspio je zadržati "old school" atmosferu.

Rules

Kada Thomas Rule otvorio svoj restoran u Covent Gardenu 1798. godine, Napoleon je bio na početku svoje kampanje u Egiptu.

Restoran je ubrzo postao poznat po tamnom pivu, pitama i ostrigama. Sebe nazivaju "najstarijim restoranom u Londonu", te otvoreno osporavaju tu titulu Wiltonsu.

Tokom svojih 219 godina poslovanja, samo tri porodice su u vlasništvu restorana.

Redovni posjetioci restorana bili su britanski legendarni književnici, kao što su Graham Greene, H.G. Wells i Charles Dickens, kao i poznate ličnosti kao što su Charlie Chaplin, Clark Gable i kralj Edward VII.

The Ivy

The Ivy nije najstariji restoran u Londonu, ali se itekako svrstava među uglednije ugostiteljske radnje.

Radnja je otvorena 1917. godine, kao italijanski kafić, ali su skromne stolove ubrzo prekrili veliki bijeli stoljnjaci.

Od tada važi za ugledniju ugostiteljsku radnju u Londonu.

Sweetings

Sweetings je još jedan u nizu londonskih "old timera" koji svoj slavni početak duguje morskim specijalitetima, prvenstveno školjkama.

Otvoren 1830. godine, kada je John S. Sweetings počeo usluživati ribu i školjke u sjevernom dijelu Londona, u četvrti Islington.

I Sweetings važi za jednog od heroja za morske specijalitete, od škampi, dimljenih jegulja, raznih vrsta riba i pita.Osim toga, na meniju se nalazi i neodoljiv puding, ali i sjajan velški prženi sir.