Gastro
0

Najskuplji puding na svijetu prodaje se za vrtoglavih 18.900 eura

Sarajevo-x.com
Frrrozen Haute Chocolate
Frrrozen Haute Chocolate
Poznata slastičarna Serendipity 3 u New Yorku služi najskuplje deserte na svijetu, a jedan od takvih je i kup nazvan Frrrozen Haute Chocolate, koji košta čak 18.925 eura i uvršten je u Guinnessovu Knjigu rekorda.

Ove ukusne deserte prave stručni slastičari, a da biste u njima uživali morate se najaviti dva dana do dvije sedmice unaprijed.

Svaki desert sadrži jestivo 24-karatno švicarsko zlato u listićima, a optočeno je 23-karatnim jestivim zlatnim papirom, piše danas "Daily Mail".

"Desert Grand Opulence Sundae je smišljen kada smo 2005. godine proslavljali 50. godišnjicu slastičarne", rekao je glasnogovornik Serendipityja, Joe Calderone. "Željeli smo nešto što će se slagati uz naš zlatni pir, pa smo svoj sladoled optočili tim skupocjenim metalom".

"Svaki od ovih skupih deserta se pravi sa najskupljom tahićanskom vanilijom, koju miješamo sa vanilijom sa Madagaskara. Svaki sladoled se drži u kristalnim posudama, optočenim 23-karatnim jestivim zlatnim listićima. Koristimo najskuplju i najrjeđu čokoladu Amedei Porcelana, koja se proizvodi u Venezueli. Dodajemo kandirano voće iz Pariza, a na vrh sladoleda stavljamo kavijar Grand Passion, koji je američki kavijar bez soli, pomiješan sa narandžom, tropskim voćem i Armagnacom", objasnio je Calderone. "Desert se jede zlatnom kašikom od 18 karata, a na vrhu je posebno dizajnirani šećerni cvijet".

Od 2005. godine u Serendipityju je prodano 200 ovih skupih deserta.

Uprkos svemu, vlasnik Stephen Bruce je smislio još jedan nevjerovatan slatkiš.

Frrrozen Haute Chocolate je Guinnessova Knjiga rekorda priznala kao najskuplji desert na svijetu.

Da biste pojeli najskuplji puding na svijetu, morate se najaviti dvije sedmice ranije, i to je vjerovatno razlog što niti jedan primjerak nikad nije prodan.

"Sav novac od ovog deserta bi išao u dobrotvorne svrhe u New Yorku, tako da još uvijek čekamo nekoga da dođe i uživa u Haute Chocolareu", rekao je Calderone. S obzirom da su nedavno proizveli i najskuplji hot dog na svijetu od 54 eura, Serendipity i dalje ruši sve rekorde kada je cijena hrane u pitanju.