{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najskuplji deserti na svijetu

S
10.8.2007. u 12:50
0
0
Najskuplji deserti na svijetu
0
Najskuplji deserti na svijetu
Da li biste bili spremni platiti jedan desert 20 maraka? Zvuči mnogo. A šta biste uradili da vam konobar donese račun na kojem piše kafa i kolač, 1000 KM? No dobro, to vas još uvijek ne može dočekati u BiH, ali ako krećete na put i nije vam žao za kolač dati godišnju platu jednog rudara, evo gdje treba da idete.
Krenut ćemo od najjeftinijih ka najskupljim i nećemo pokušati prevoditi imena slastica, jer su neki jedinstveni specijaliteti restorana, odnosno "markirani kolači", pa bi to zvučalo smiješno. Dakle...

[SLIKA]10[/SLIKA]10. Warm Golden Plum Soufflé

Ako se nađete u "The Waterside Innu" u Engleskoj, probajte ovaj jedinstveni sufle sa šljivama. Pravi se prema 35 godina starom receptu kojeg je osmislio vlasnik i glavni kuhar u restoranu Michel Roux. "Pečenje ovog kolača je krucijalno. Ako proces produžite ili skratite za samo jednu minutu ukus i tekstura su totalno izmijenjeni", rekao je Alan Roux, sin velikog šefa.

Cijena: 48 dolara

[SLIKA]9[/SLIKA]9. Valrhona Chocolate Sphere

Ako vas put nanese u Dubai, a firma vam plati odsedanje u hotelu Burj Al Arab, morate probati ove jedinstvene čokoladne sfere. Topli čokoladni sos se prelije preko sfere od tanke čokoladne ljuske, od čega ona implodira i otkrije vam sočne kupine i slojeve čokolade.

Cijena: 48 dolara

[SLIKA]8[/SLIKA]8. King-size Imperial Torte

Ovu tortu možete pojesti u hotelu Imperijal u Beču. Legenda kaže da je ova čokoladom glazirana torta prvi put napravljena za Cara Franju Josipa I. Torda se sastoji od badema, marcipana i kakao kremom koji su ispod mliječno-čokoladne glazure. Torta se ručno pravi, a možete dobiti isti kolač samo bez šećera. Tradicionalno se prezentuje u lijepoj drvenoj kutiji, koju će po želji zatvoriti i poslati bilo gdje u svijetu.

Cijena: 57 dolara

[SLIKA]7[/SLIKA]7. Entre

Svjetski poznat slastičar, Pierre Hermé izlazi iz tradicionalnih okvira za spravljanje kolača, kako bi tragao i ispitao granice finih ukusa. Kada se jednom umorite od šetanja po Parizu, svratite u Pierre Hermé Patisserie; i probajte Révélation, Infini i Entre, naravno. Šta je unutra, to je tajna, naravno.

Cijena: 176 dolara po komadu

[SLIKA]6[/SLIKA]6. The Madeleine Truffle

Ova slastica je napravljena od 70 postotne Valrhona čokolade i slatke pavlake te se 24 sata namače u vaniliji i čistom ulju od tartufa. Onda se čitava masa oblikuje oko tartufa te se umoči u Valrhona čokoladu i uvalja u kakao prah. Zbog komplikovanog procesa pravljenja, ova slastica se mora posebno naručiti. Adresa: Knipschildt Chocolatier; Norwalk.

Cijena: 250 dolara po tartufu, odnosno 6000 dolara za pola kilograma

[SLIKA]5[/SLIKA]5. The Dome’s Truffle Ice

Početkom ove godine, Lebua Hotel u State Tower priredio je najskuplju večeru ikada, na kojoj je 40 gostiju uživalo meniju od deset jela. Svakog gosta to zadovoljstvo došlo je 30.000 dolara. Za desert su imali Dome’s truffle sladoled preliven čokoladom i zlatnim listićima, kompotom od šumskog voća i rijetkim konjakom – Moyet Tres Vieille Grande Champagne No.7, kojeg u svijetu ima svega 1300 komada.

Cijena: 200 dolara

[SLIKA]4[/SLIKA]4. The Sultan’s Golden Cake

Mjesto radnje, Ciragan Palace Kempinski - Istambul. Vjerujemo da ste primijetili da u u imenu kolača stoji "zlato". Pa sa razlogom. Potrebno je 72 sata da bi se napravila ova jestiva zlatna cigla, koju možete naručiti za specijalne prilike. U sebi ima kajsije, kruške i još mnoštvo voća koje se mariniralo u jamajčanskom rumu. Ukus je oplemenjen karmeliziranim tartufima te je obložena 24-karatnim listom zlata. Isporučuje se u ručno izrađenoj kutiji od sterling srebra zapečaćena zlatnim pečatom.

Cijena: 200 dolara

[SLIKA]3[/SLIKA]3. Golden Opulence Sundae

Ovaj desert se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najskuplji kup-sladoled. Kugle tahićanskog sladoleda od vanilije kroz koji je "provučena" madagaskarska gorka vanilija, prekrivene su 23-karatnim zlatnim listićima. Sladoled se dekoriše tartufima, zaslađenim i desaliniziranim kavijarom te se jede zlatnom kašikom (18 karata). Ovaj jedinstveni sladoled možete pojesti u restoranu Serendipidy 3 u NewYorku.

Cijena: 1000 dolara

[SLIKA]2[/SLIKA]2. Brownie Extraordinaire

Najskuplji dio ponude nazvane “Crystal Menu” je desert Brownie Extraordinaire koji se poslužuje u kombinaciji sa Saint Louis kristalnim raspršivačem, u kojem se nalazi vino. Poslije svakog zalogaja lješnjakom prekrivenog brownieja, u usta se šprica vino. Raspršivač možete kupiti za uspomenu.

Cijena: 1000 dolara

[SLIKA]1[/SLIKA]1. The Fortress Aquamarine

Desert koji je predstavljen javnosti u martu, najskuplji je koji postoji. Restoran Wine at the Fortress, inspirisan uspjehom Martinja sa dragim kamenom, odlučio je otići korak dalje u kulinarskoj perverziji. Glavni “sastojak” deserta je dragulj, 80-karatni akvamarin smješten čokoladnom "postolju". Oni koji naruče desert mogu ponijeti dragulj kući. To se još uvijek nije desilo. Zašto?! Pogledajte cijenu.

Cijena:14.500 dolara

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: