{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najskuplja kafa na svijetu

S
23.8.2007. u 14:00
0
0
Najskuplja kafa na svijetu
0
Najskuplja kafa na svijetu
Mi Bosanci i Hercegovci iza sebe imamo dugu tradiciju pijenja kafe. Između 1992. i 1995. godine znali smo za kafu izdvojiti više novca nego za hranu. Ipak, uzimajući sve to u obzir, biste li bili spremni za šoljicu kafe izdvojiti oko 60 maraka, a za kilogram čak 1.120? Ako želite piti Kopi Luwak kafu, morat ćete.
Godišnje se proizvede samo 300 kilograma ove jedinstvene kafe. To je vjerovatno glavni razlog zašto je Kopi Luwak najrjeđa i najskuplja kafa na svijetu.

[slika]1[/slika]Šoljica ove kafe koštat će vas oko 60 maraka, šta nam svima nameče jedno pitanje. Da li zaista vrijedi toliko? Ukus kafe Luwak opisuju kao "bogatu aromu džungle sa misterioznim čokoladnim tonovima". No pustimo okus po strani, mnogo interesantnije je kako se ona proizvodi.

Kopi Luwak se pravi na ostrvima Sumatra, Java i Sulavesi, gdje živi sisar veličine mačke. Dugo ga se smatralo štetočinom jer jede najzrelija zrna kafe. Tek kasnije je otkriveno da zrno kafe prolazi kroz digestivni trakt životinje, bez oštećenja. Želučani enzimi luwaka razgrađuju kofein, dajući kafi specifičnu aromu.

Kada se tako svarena kafa nađe na tlu, zrna se moraju što brže pokupiti jer miješanje sa zemljom može pokvariti aromu. Nakon sakupljanja zrna operu, ali ne detaljno, kako se ne bi poremetila aroma. Nakon toga se suše. Daljnji postupak je isti kao i kod "obične" kafe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: