Gastro
0

Najneukusnije namirnice na svijetu

Sarajevo-x.com
Saradnik TV mreže Fox News, Simon Majumdar, izdvojio je neke od najgorih namirnica na svijetu, a probao ih je mnogo, na raznim destinacijama.

Dende ulje (Brazil)

Koristi se mnogo za prženje hrane u regiji Bahia u Brazilu. Izvađeno je iz lokalnih palmi, a prvi su ga koristili još robovi iz Afrike. Okus bilo čega kuhanog u ovom ulju je vrlo jak, ali je problem u tome što mirisom podsjeća na neoprana pazuha.

Kopi luwak (Sumatra)

Nikad nisam probao ovo piće, ne zato što me strah bilo čega što je prošlo kroz probavni sistem bilo koje životinje (u ovom slučaju cibeta, životnje vrlo slične mački), već zato što sam alergičan na kafu. Ova "kafa" je napravljena od ploda azijske palme, skupljenog iz izmeta cibeta, koji je prožvakao plod.

Balut (Filipini)

Uzmite oplođeno pačije ili kokošije jaje. Prokuhajte ga i poslužite uz chili sirće. Dobit ćete balut, koji na ulici kupuju mnogi Filipinci. Postoje stroga pravila pri konzumaciji baluta, prvo otpijete gutljaj tekućine iz ljuske, a potom žvaćete preostali sadržaj.

Pečena deva (Maroko)

Mesari u poznatom gradu Casablanca "reklamiraju" meso vješanjem devinih glava ispred svojih mesara. U blizini su štandovi s roštiljima tako da začas možete dobiti pečeno devino meso, u sendviču ili kebabu. Meso je "teško" i miriše na divljač. Čini se da ga mještani vole, ali ja nikako ne.

Sperma bakalara (Japan)

U duhu avanture i da ne bih izgubio obraz pred japanskim biznismenima, pokušao sam jesti ove male bijele ljigave vreće u trendi sushi baru u Kyotu. Brzo sam ispljunuo hranu, a moji partneri su se sjajno zabavili na račun toga.

Štakorski štapići (Kina)

Ja potpuno razumijem da se ljudi moraju koristiti resursima kojima raspolažu da bi opstali. Međutim, pogled na osušeno meso štakora u južnoj Kini nije me se posebno dojmio. Ipak, kao kulinarski pustolov osjećao sam se dužan to probati. Šta mogu reći? To zaista ima okus mrtvog osušenog štakora. Ne volim se ni sjećati toga.

Durian (jugoistočna Azija)

Riječ je o velikom bodljikavom voću čiji okus uopće nije neugodan, ali je zato miris dovoljan da gulite kožu s nečijeg lica ako vam se približi na sto metara.

Airag (Mongolija)

Kažu da su Mongoli rođeni u sedlu i da umiru u sedlu, a svakako je tačno da je konj veoma značajna životinja u njihovom nomadskom načinu života. Oni također jedu puno konjskog mesa, ali i piju mlijeko kobile. To mlijeko se fermentira u kanti dok ne dostigne određeni nivo ukiseljenja, i to je airag. Čudi me da ikako ostanu u sedlu nakon što to popiju.