Bollywood Burner
0

Najljući curry na svijetu?

Sarajevo-x.com
Jedan londonski šef kuhinje, indijskog porijekla, osmislio je jelo Bollywood Burner, ozbiljnog kandidata za titulu najljućeg curryja na svijetu. Vivek Singh, iz Cinnamon Cluba u Londonu, u svom novom jelu je koristio neke od "najvatrenijih" sastojaka iz različitih dijelova svijeta.

Svi gosti pomenutog restorana, koji odluče probati "opasni" curry, moraju najprije pismeno potvrditi da su svjesni rizika koje sa sobom nosi degustacija ovog curryja.

Devetnaestogodišnji student iz Brightona Toy Steele imao je čast da prvi proba Bollywood Bruner u londonskom restoranu u Westminsteru. "Bilo je zaista ukusno, mogao sam prepoznati svaki začin. Prvi zalogaj ne nagovještava opasnost, ali nekoliko minuta kasnije sam se sav zacrvenio i napuhao", otkrio je Steele za britanski Telegraph.

Neobično jelo sadrži Naga papričicu i njene sjemenke, koja na Scovilleovoj skali (mjera pikantnosti ili oštrine papričica) ima vrijednost od 855.000, drugim riječima 100 puta je ljuća od jalapeno papričice.

Idejni tvorac Bollywood Burnera vjeruje kako će njegovo pikantno remek djelo postaviti svjetski rekord u kategoriji najljućeg jela.

"Pronašli smo listu deset najljućih čili papričica i odlučili smo isprobati ih i iskoristiti za naš novi recept. Siguran sam da će ovo biti najljući curry na svijetu", izjavio je Vivek Singh.

Naglasio je i kako se novi curry neće redovno pojavljivati na jelovniku, već će se pripremati na zahtjev gostiju, budući da se radi o veoma neuobičajenom jelu ekstremnog okusa.

U naredne dvije do tri sedmice saznat ćemo da li je Singhova delicija dospjela u Guinnessovu knjigu rekorda.