Nakon 27 godina
0

Najbolji restoran na svijetu zatvorio svoja vrata

Sarajevo-x.com
Ferran Adria
Ferran Adria
U španskom restoranu El Bulli, koji je pet puta proglašavan najboljim na svijetu, posluženo je posljednje jelo gostima. Nakon 27 godina restoran zatvara vrata.

Restoran koji se nalazi u gradu Roses u vlasništvu je višestruko nagrađivanog kuhara Ferrana Adria. On je rekao da će El Bulli ponovo biti otvoren 2014. godine, ali u posve drugoj koncepciji.

Ovih dana u restoranu će biti priređena zabava za uposlenike i članove njihovih porodica, prenio je BBC. Time će se vlasnik restorana odužiti svima koji su godinama bili uz njeg. Posljednji meni je tajna, naglasio je.

Iako je uživao veliku reputaciju, restoran El Bulli nikada nije zabilježio velik profit.

Po mnogim aspektima restoran je bio nekonvencionalan - zatvarao se za ručak kako bi osoblje imalo vremena da osmisli nova jela. Inače, u restoranu koji prima svega 50 gostiju, uvijek je bila "lutrija" rezervisati mjesto.

Večera u restoranu se sastojala od 40-ak manjih jela i koštala je blizu 250 eura.

Ipak, El Bulli se pet puta našao na vrhu liste 50 najboljih restorana na svijetu, prema mišljenju 800 kuhara, kritičara i stručnjaka.

Vlasnik se nije slagao s tim priznanjem.

"El Bulli nije bio najbolji restoran na svijetu, jer takav restoran ne postoji. Ipak, jeste bio najutjecajniji kada je riječ o kulinarstvu, a pogotovo kreativnosti", istakao je Adria.

Vlasnik će pokrenuti Fondaciju El Bulli, odnosno centar za istraživanje novih kulinarskih tehnika i okusa.