Namirnice za mladost
0

Nahranite svoju kožu i pobijedite godine

Sarajevo-x.com
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svi oni koji vode računa o vlastitoj koži, te žele da ona s godinama ne izgubi mnogo od svoje ljepote i zdravlja, trebali bi često konzumirati namirnice koje to omogućavaju. Magazin Men's Health donosi spisak onih najkorisnijih.

Mrkve

Hrskave mrkve sadrže velike količine vitamina A koji je odličan za balans pH vrijednosti površine kože, čime joj daje "moć" da se odbrani od štetnih bakterija. Ljudi koji u svoj organizam unose karotenoide imaju šest puta manje šansi da u toku života dobiju rak kože.

Borovnice, kupine, jagode

Sadrže visok nivo antioksidansa koji imaju bezbroj dobrih strana. Niste ljubitelj svježeg voća? Onda nemojte zaobilaziti artičoke, grah i suhe šljive.

Losos, orasi, sjeme lana

Ove namirnice esencijalni su izvor masnih kiselina, koje ne samo da blokiraju štetne materije, već "krče put" onim hranjivim i omogućavaju da se zagađivači organizma što prije izbace. Što je barijera koju tvore jača, to koža bolje zadržava vlagu.

Ulja

Visokokvalitetna ulja čine da se bolje osjećamo u svojoj koži jer rješavaju problem suhoće. Ipak, treba imati u vidu kaloričnost ovakvih proizvoda, pa se zadržati na dvije kašike ovih ulja dnevno.

Pšenično brašno, žitarice, muffini, ćuretina, tunjevina, brazilski orasi

Iako izgleda kao lista bez reda, sve ove namirnice bogate su mineralom selenijumom koji igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja ćelija. Studije su pokazale da koža oštećena od sunca uz dovoljno selenijuma pretrpi manja oštećenja.

Mlijeko i jogurt

Namirnice sa malo masnoće, poput mlijeka i jogurta, odličan su izvor vitamina A ključnog za zdravlje kože.

Zeleni čaj

Korist od ovog napitka je ogromna, posebno ako se uzme u obzir da on služi za zaštitu ćelijskih membrana, djeluje proutuupalno, te može i umanjiti rizik od nekih vrsta raka. Ovo "superpiće" odlično je i za metabolizam.

Sjeme suncokreta

Maleno sjeme ove biljke sadrži izuzetne količine prirodnog vitamina E. Usporava proces starenja i odumiranja ćelija kože, tako da obezbjeđuje mladalački izgled.

Voda

Dobra hidratacija najvažnija je za lijepu kožu. Nema ništa bolje od čiste, bistre vode kojom ublažavamo žeđ.