{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Pitijadi u Velesu pojedeno više od 24 hiljade pita

A
12.10.2015. u 11:48
4
53
Na Pitijadi u Velesu pojedeno više od 24 hiljade pita
4
Oblačno vrijeme i obilne kiše nisu spriječile ljubitelje poznate veleške pite da uživaju u tradicionalnom veleškom kulinarskom specijalitetu “pita pastrmajlija“ i prigodnom zabavno-muzičkom programu.
Gradonačelnik Velesa Slavčo Čadiev, grada koji je organizator veleške Pitijade, kaže da se na 37 štandova za samo dva dana pojelo 21.782 pita spremljenih po starom tradicionalnom veleškom receptu.

Kako kaže, posljednje statistike pokazuju da je broj pojedenih pita povećan za još dvije hiljade, što znači da je do sada pojedeno i više od 24 hiljade pita.

“Veles dvanaesti put obilježava ovaj naš festival veleške Pitijade. Ovaj period godine namjenjen je za ovu manifestaciju, za koju je evidentno, posebno tri poslednje godine, interes javnosti veći, što se vidi i po posjećenosti na samoj manifestaciji, ali i po broju potrošene hrane“, izjavio je za AA Slavčo Čadiev, gradonačelnik Velesa.

Prema njegovim riječima, broj učesnika, a i posjetitelja “Pitijade“  ove godine je povećan u odnosu na prošle, uprkos kišnom vremenu.

“Povećan interes za “Pitijadu“ se može vidjeti i po broju učesnika, čiji je broj ove godine rekordan. Imamo 37 štandova na kojima je izložena veleška Pitijada.  Ove godine imamo najveću binu, nadam se dobar muzički izbor, kafići i restorani su puni, uprkos vremenskim neprilikama“, dodao je veleški gradonačelnik Čadiev.

Jučer je posjetiteljima  besplatno bila podijeljena veleška “džinovska“ pita, duga 3,5 metara, a široka metar, pripremljena od 30 kilograma brašna, 15 kilograma mesa i više od 200 jaja.

Specijalni gosti u muzičkom dijelu programa ove godine bili su članovi grupe “Parni valjak“, a vеčeras nastupaju mladi pop pjevači  Alen Hasanović i Filip Božinovski, Aleksandar Tarabunov, poznata pop pjevačica Kaliopi, grupa Foltin i DNK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: