Njegovanje tradicije
372

Na Dobrinji održana Treća ćetenijada u općini Novi Grad Sarajevo

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji večeras je uz prisustvo brojnih građana održana treća ćetenijada, takmičenje u pravljenju tradicionalne bh. poslastice.

Ovu manifestaciju već treću godinu u općini Novi Grad organizira Udruženje građana "4T" Tarevci iz Modriče u saradnji sa OPZ "Tarevci", Modriča, čiji se domaći poljoprivredni proizvodi uz proizvode ostalih zadruga iz šireg dijela BiH, mogu kupiti u "Bosanskoj tržnici".

Inače, manifestacija se održava na platou Bosanske tržnice, jer upravo Bosanska tržnica, promoviše bosanske vrijednosti. Prije svega, u Bosanskoj tržnici se tokom cijele godine mogu kupiti domaći proizvodi počev od Hercegovine, preko podrinja, pa sve do Posavine, a održavanje ćetenijede jedan je od načina da se promoviše sve što je naše bosansko.

Manifestaciju je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad dr. Rusmir Baljić, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu, a o nekadašnjim sijelima na kojima je pravljena ova poslastica, govorio je Enver Šadinlija, novinar, koji je snimajući radio i tv emisije o očuvanju narodne i muzičke tradicije i sam prisustvovao tim događajima.

Kiša koja je padala nije spriječila brojne građane da prisustvuju nesvakidašnjem druženju koje je održano uz muziku, pjesmu i mnoštvo bh. folklornih igara, a uz degustaciju ćetenije i kahve iz velike Zlatne džezve.

Tradicija pravljenja ćetenije na bh. prostorima stara je više desetina godina, a da bi taj običaj sačuvali od zaborava, Udruženje "4T" još od 2004. godine organizira takmičenja u pravljenju ćetenije na otvorenom.

U takmičenju je učestvovalo 15 ekipa iz Odžaka,Gradačca, Gračanice, Vukosavlja, Modriče, Tarevaca, Visokog, iz Sarajeva, i općine Novi Grad.

Prema ocjenama stručnog žirija najbolju ćeteniju napravila je ekipa MZ "Dobrinja C i D". Drugo mjesto osvojila je ekipa "Zlatne ruke" iz Donjih Moštri kod Visokog, dok je trećeplasirana ekipa "Pribava" iz Gračanice. Specijalna nagrada pripala je ekipi Pete gimnazije i Udruženju "Behar". Pobjedničkim ekipama uručene su diplome i nagrade.