Banja Luka
0

Na "Danima vina" takmiči se 57 uzoraka vina

FENA
Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani vina", koja se deveti put održava u organizaciji Rotary kluba Banja Luka, radi promoviranja uzgajanja vinove loze i kvalitetnog vina u banjalučkoj regiji, takmičit će se 57 uzoraka vina.

Predsjednik Rotary kluba Banja Luka Goran Janković istakao je da rezultati već postoje i da trenutno postoje tri proizvođača flaširanih vina s banjalučkog područja, čime se ta regija s ponosom može pohvaliti da ima vlasitite brendove.

Iako određene aktivnosti u sklopu "Dana vina banjalučke regije" traju još od sinoćnjeg održavanja koncerta Kamernog ansambla "Belcanto" pod nazivom "Viva la opera", danas i sutra je završnica manifestacije, uz tribinu na kojoj će biti riječi o mogućnostima i perspektivama uzgajanja, razvoja i proizvodnje vina u banjalučkoj regiji.

Prvi put ove godine uveden je i Rotary vinski put, koji će biti realiziran sutra, posjetom "Vinariji Jungić" u Čelincu, a već je izvršeno i prikupljanje uzoraka vina na terenu i obilazak vinograda.

Stručni žiri birat će pobjednike u tri kategorije: najbolji mali vinograd, mladi i najbolji proizvodni vinograd.

Bal u subotu uvečer bit će prilika da se proglasi najbolje bijelo i crveno vino te najbolji vinograd, a prethodit će mu i druženje vinogradara s građanima sutra u podne u Muzičkom paviljonu u Banjoj Luci.

Predsjednik Organizacionog odbora "Dana vina" Vojislav Trkulja ističe da raduje riječ eksperata da na ovom području postoje povoljni agroekološki uvjeti i da se može uzgajati kvalitetna vinova loza i dobije grožđe dobrog kvalieta, a što je osnova za kvalitetno vino.

Da se već napravio značajan pomak u razvoju vinogradarstva u banjalučkoj regiji potvrdio je na pres-konferenciji i prof. Slobodan Jović s Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i član žirija za ocjenjivanje vina na ovoj manifestaciji.

Govorio je o značaju vina u kulturi jednog naroda i područja, uz podsjećanje da postoje pisani podaci da se nekada u banjalučkoj regiji uzgajala kvalitetna vinova loza te da je i manifestacija "Dani vina" pokrenuta da bi se ta oblast obnovila.

"Znamo da je Hercegovina bogom dana za vino, ali i u banjalučkoj regiji postoje te vinogradarske pozicije na kojima može da se uzgaja loza koja će dati dobar kvalitet", ističe Jović

U banjalučkoj regiji već sada se, smatra on, odustalo od hibridnih, nekvalitetnih sorti koje su bile prisutne na početku ovog projekta.

Zamijenile su ih kvalitetne sorte i u pogledu grožđa i vina, a greške su s godinama ispravljane uz obuku ljudi koji se u banjalučkoj regiji bave proizvodnjom vina.

"Mi smo upućeni na vino, a vino na nas. Ali, da bismo u njemu uživali moramo da mu damo nešto što se odnosi na vinsku kulturu", naglasio je Jović, koji će održati i predavanje o temi "Vino i zdravlje" i "Mudrost življenja s vinom".

Generalni sponzor ove manifestacije je Vinarija "Tikveš" iz Makedonije, a podršku su dali i Udruženje vinogradara i vinara RS-a, Vinarija "Vukoje" iz Trebinja, te Hotel Bosna Banja Luka, firma "Lanako" i drugi.