{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mediteranska jela dobra za srce, loša za džep

S
24.9.2009. u 19:53
0
3
Mediteranska jela dobra za srce, loša za džep
0
Mediteranska jela dobra za srce, loša za džep
Uživati u mediteranskoj kuhinji, koja je bogata ribom, maslinovim uljem, voćem i povrćem ojačat će vaše srce, ali i opustošiti novčanik.
Naime, prema španskom istraživanju, ova je hrana mnogo skuplja.

Istraživanje je proveo Odjel preventivne medicine i javnog zdravlja Univerziteta Navarra i to na studentima u Španiji, koji mjesečno imaju sličnu količinu novca za trošiti, a od kojih se jedna grupa hranila "zapadnjački", a druga uživala u mediteranskim specijalitetima.

Istraživanje se provodi od 1999. godine, a njime su se ispitivale veze između prehrane, cijena hrane i prekomjerne težine, piše Reuters.

Analize, objavljene u Journal of Epidemiology and Community Health, otkrile su da ukoliko su se ljudi hranili zdravim mediteranskim jelima, trošili su više novca. Istovremeno, "zapadnjačka' ishrana - bogata masnoćama, šećerima i crvenim mesom - pokazala se mnogo isplativijom varijantom.

"Sigurna sam da bi, kad bi se isto istraživanje provelo u SAD-u, rezultati bili isti", kaže jedna od naučnica koja je radila na ovom projektu, Maira Bes-Rastrollo.

Istraživači su došli do rezultata i da se 31 posto volontera udebljalo za vrijeme trajanja istraživanja i to otprilike za pola kilograma svake godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: