Mini eksperiment
0

McDonald'sov Happy Meal nije se pokvario nakon 171 dana

Sarajevo-x.com
Umjetnica Sally Davies kupila je McDonald'sov Happy Meal i potom ga pola godine svaki dan fotografisala, a jelo ni nakon 171 dana nije bitnije promijenilo svoj izgled, izgledavši gotovo jednako "svježe" kao i na dan kad je kupljeno.

Davies je svoj projekat nazvala "The Happy Meal Project", a cilj joj je bio prikazati kako se fast-food hrana "odbija" povinovati zakonima prirode.

Sally je pola godine posmatrala hamburger i pomfrit, a njen šok je iz dana u dan bio sve veći. Čak su i njeni psi odbijali prići i ukrasti "ukusan" obrok.

"Jelo sam kupila 10. aprila ove godine i donijela sam ga kući kako bih posmatrala šta se dešava. Izabrala sam McDonald's jer je najbliži mom domu", rekla je Davies.

Umjetnica je rekla da je prvo iznenadilo to što je nakon dva dana obrok prestao mirisati.

"Narednog dana moji psi su prestali kružiti oko police gdje je jelo stajalo pokušavajući vidjeti šta su tu nalazi", rekla je Davies.

Njeno iznenađenje je bilo još veće nakon što jelo nije pokazalo znakove raspadanja ni nakon dvije sedmice, piše "Daily Mail".

"Tada sam shvatila da se dešava nešto čudno sa hranom koju sam kupila. Meso i pomfrit su malo promijenili oblik, ali je izgled ostao isti i nakon nekoliko mjeseci", rekla je umjetnica iz New Yorka.

Ona je rekla da je nakon šest mjeseci hrana postala "plastična" i da je jedina promjena to što je postala tvrda kao stijena.

Iako je vegetarijanka, eksperiment je nije zaplašio. Čak šta više, proces smatra vrlo zabavnim.

"Eksperiment nije strašan, meni je više bio zabava. Ipak, da jedem meso, ovo bi me prestrašilo", rekla je Davies.