Izvještaj za 2017
26

Manje od 5 posto ispitane hrane u BiH ne odgovara standardima kvalitete

FENA
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane BiH o stanju u oblasti sigurnosti hrane u BiH za 2017. godinu.

Prema podacima koje su Agenciji za sigurnost hrane dostavile laboratorije za kontrolu hrane (iz oblasti javnog zdravstva, veterinarstva, poljoprivrede i privatnog sektora), kako se navodi u Izvještaju, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2017. godine u BiH, ukupno su obrađena 93.222 uzorka hrane. Od tog broja neodgovarajuća su bila 4.453 uzorka ili 4,78 posto. Ukupan broj izvršenih analiza hrane na obrađenom broju uzoraka je 131.029.

Prikupljeni, obrađeni i evaluirani podaci predstavljeni u ovom izvještaju daju pregled rezultata laboratorijskih analiza hrane, epidemioloških podataka o oboljenjima čiji je put prijenosa hrana te podataka o prijavljenim slučajevima zoonoza, i služe u svrhu procjene rizika i praćenja trendova u oblasti sigurnosti hrane. Podaci se mogu upotrebljavati pri izradi kontrolnih planova, zasnovanih na procjeni rizika, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.