Na trgu u Štipu
0

Makedonci kuhaju "gravče" za Guinnessa

SRNA
Makedonci se pripremaju za obaranje Guinnessovog rekorda u spremanju pasulja, a kazan je već postavljen na gradskom trgu u Štipu.

Rekord će, kako se nadaju, biti oboren u štipskom selu Sarčievo na dan Svete Petke, gdje se planira kuhanje 3,5 tone pasulja.

Kazan ima kapacitet četiri tone, visok je skoro 1,5 metara, sa prečnikom oko dva metara, ističu organizatori takmičenja "Pasulj za Guinnessa".

U pripremanje pasulja će biti uključeni profesionalni kuhari. Iako sastojci nisu tajna, recept se ne otkriva u potpunosti. Recept je, kažu, čisto makedonski, a Makedonija je nadaleko poznata po nacionalnom jelu "gravče na tavče".

Ljupčo Gievski, šef kuhinje najpoznatijeg makedonskog hotela "Aleksandar palas" u Skoplju, koji će biti zadužen za kuhanje pasulja, izjavio je da će u kazan biti ubačeno 400 kilograma pasulja, 200 kilograma slanine, 40 kilograma luka, 70 litara ulja, osam kilograma crvene paprike, devet kilograma soli, oko stotinu struka peršuna  i začina i voda.

Inicijator događaja je Štipljanin Stojan Davčev koji živi i radi u Skoplju. Davčev je i ktitor crkve Sveta Petka u Sarčievu. 

"Ideja je bila da naš makedonski pasulj pokažemo javnosti u svijetu i kažemo da je naše 'gravče' najbolje", izjavio je Davčev.
Za regularnost će se starati engleske sudije, koje će nadgledati da li će makedonski pasulj ispuniti uslove za Guinnessa.

Ukoliko misija bude uspješna, nakon prilepskih sarmi pasulj iz Sarčieva će biti novi makedonski predstavnik u knjizi rekorda. Sadašnji rekord o najvećoj količini pripremljenog pasulja drže američki studenti koji su 2007. godine skuhali 1.200 kilograma pasulja.