Gastro
49

Lukavački sajam List: Posjetitelji uživali u hadžijskom bureku, vezirskim mahmudijama, đulbastiji, gurabijama...

Piše: A. K.
Posjetitelji ovogodišnjeg izdanja lukavačkog sajma turizma List pored predstavljanja turističkih potencijala zemalja regije i svijeta imali su priliku uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi.

Među brojnim izlagačima su i članice Udruženja žena Bošnjakinja iz Brčkog koje nesebično pokušavaju od zaborava otrgnuti tradiciju kućne pripreme bosanskih jela na način na koji su to radile naše nane.

Za njihovim štandom posjetitelji su imali priliku uživati u jelima pripremanim po staroj bosanskoj recepturi, a kao što su pite ćora i zeljanica, filovane paprike, šiš ćevap, sarma, lukovice, baklava, sevdidžan, kadaif, pekmezna i pita od jabuka...

"Osim što pravimo jela mi smo izdale i kuhar starinskih jela sa receptima naših nana i majki. Upravo na taj način pokušavamo na mlađe generacije prenijeti dugogodišnju tradiciju koja ne smije biti zaboravljena. U našem udruženju, ali i kod naših kuća, zastupljena su sva bosanska jela, a neka od njih smo i ovdje izložili pred našim posjetiteljima", kaže za Klix.ba predsjednica Udruženja žena Bošnjakinja Munevera Kaloper.

U vremenu brzog tempa života našu sagovornicu posebno raduje činjenica da mlade djevojke njenog kraja sve više pribjegavaju pripremi jela na tradicionalan bosanski način.

"Mladi sve više njeguju ovu tradiciju pripreme slanih jela kao što su neizostavne bosanske pite, ali i razne vrste dolmi (punjena jela, op.a.). Mnogo su se okrenule i u pripremanju slatkih jela, među kojima su baklava, sevdidžan te ružice. To mi je posebno drago jer, napominjem, naša tardicija ne smije biti prepuštena zaboravu", ističe Kaloper.

Kada je u pitanju specifičnost bosanske kuhinje, predsjednica Aktiva žena iz Banovića Mejra Udurović kaže da se ona ogleda u tome da se količina namirnica za bilo koje tradicionalno jelo određuje prema vlastitom nahođenju.

"Od naših nana smo naučile da u našim kuhinjama ne treba biti mjesta vagama. Mi, kako se to kod nas narodski kaže, namirnice stavljamo 'od oka', a služimo se šoljama i čašama. Pripremanje naših jela zna biti komplikovano, ali kada uložimo dosta ljubavi u to što radimo, vjerujte da nam sve dosta lakše ide", ističe Udurović koja je skupa sa ostalim vrijednim rukama članica svog kolektiva pripremila brojna jela, među kojima su vezirske mahmudije, hadžijski burek, zavijača sa mesom, sarma od blitve, đulbastija, cicvara, topa, halva, gurabije...

Tradicionalno, kao i svake godine, u okviru sajma turizma bit će upriličena i Novinarska kotlićijada na kojoj će se ekipe medijskih kuća nadmetati u spremanju gulaša.

Podsjetimo, Lukavac je od 12. do 14. maja domaćin 14. Sajma turizma List koji prema organizatorima predstavlja promociju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u funkciji razvoja turizma Tuzlanskog kantona, ali i unaprijeđenje i promociju ukupne bosanskohercegovačke turističke ponude.