Gastro
0

Lubenica - savršeno ljetno osvježenje

Sarajevo-x.com
Iako većina ljudi misli da je lubenica voće, ona je zapravo povrće iz porodice tikve. No, bila povrće ili voće, lubenica je jako zdrava posebno za bubrege i prava je poslastica i osvježenje u vrelim ljetnim danima. Kako odabrati slatku lubenicu i šta sve od nje možete napraviti, pročitajte u nastavku.

Kako odabrati slatku lubenicu?

Kada dođete u piljaru ili na pijacu i izgubite se u mnoštvu lubenica i ostalog povrća, nemojte paničiti. Za odabir slatke lubenice potrebno je samo "kucnuti" je. Ako čujete prazan i dubok zvuk, kao da dolazi iz neke šupljine, onda je ta lubenica najvjerovatnije slatka i ukusna. Prilikom odabira može vam pomoći i kora lubenice. Naime, uske bijele šare na zelenoj kori ukazuju na kvalitetan proizvod. No, da biste bili u potpunosti sigurni, neka vam ljubazni prodavač isiječe komad kako biste mogli probati i na licu mjesta se uvjeriti u kvalitet lubenice.

Lubenica se najvećim dijelom sastoji od vode. Tako da to povrće nudi slatko osvježenje uz minimalnu količinu kalorija. Što znači da slobodno možete "navaliti“. Nećete se udabljati, a vaši bubrezi će vam biti zahvalni.

Svježe salate od lubenice

Uz lubenicu možete kombinovati voće po volji. Da biste svojoj svježoj salati dali dodatni kulinarski užitak, prelijte je sokom koji posebno volite, sirupom, medom ili šlagom ili dodajte malo kokosa, badema ili cimeta. Ovaj recept jeste malo kaloričniji od same lubenice, ali užitak prilikom konzumiranja vrijedi dodanih kalorija.

Ukoliko volite eksperimentisati u kuhinji, okušajte se u kombinaciji lubenice sa sirom, a preporučljiv je feta sir. Ovaj recept garantuje spoj osvježenja i okusa.