Gastro
10

Loše vino može imati bolji okus ukoliko mu dodate prstohvat soli

Klix.ba
Ukoliko se barem malo razumijete u vina već nakon prvog gutljaja će vam biti jasno da li pijete kvalitetno piće ili jeftino i loše. Međutim, na vrlo jednostavan način lošem vinu je moguće poboljšati okus, barem tako tvrde stručnjaci, a za to je dovoljno samo malo soli.

Stavljajući u vino prstohvat soli i prije nego što ga probate može se činiti kao smiješno i apsurdno, ali to je upravo što strčnjuaci preporučuju.

Bivši Microsoftov tehnološki direktor Nathan Myhrvold ističe da stavljanje nekoliko zrna soli u čašu prije sipanja vina može uravnotežiti okus ovog pića. Myhrvold je ovaj trik isprobao prije nekoliko godina tokom jedne večere, piše The Wall Street Journal.

Sjeća se da je tada neko od prisutnih prokomentarisao kako bi volio da je vino Cabernet više pikantno, a manje voćno i tada je Myhrvold dodao prstohvat soli u piće. Shvatio je da se okus vina znatno poboljšao i trik su isprobali svi prisutni za stolom.

Za ljubitelje vina balansiranje okusa je jako bitno i koriste nekoliko različitih tehnika kojima tu postižu.