Gastro
7

"Lonci i poklopci": Vjeko ove nedjelje pravi tortu od tikve

Klix.ba
I ove nedjelje 26.10.2014. u programu OBN TV od 12 sati možete pratiti popularni kulinarski show "Lonci i poklopci" koji vodi šarmantni TV kuhar u Bosni i Hercegovini Vjeko Kramer.

Kako je nedjelja dan kada većina nas odmara i vrijeme provodi u krugu porodice posebnu čar ima i nedjeljni ručak. Sigurno ćete u ovosedmičnim Vjekinim receptima pronaći nešto što ćete pripremiti za sebe i svoje najdraže.

Započet će pripremom torte od tikve, nakon čega slijedi priprema graniranog poriluka. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti i sataraš sa kuhanim jajima, te za kraj i pileću salatu.

Torta od tikve

300 g pečene tikve 1 l slatkog vrhnja 100 g meda vanili šećer biskvit za tortu 1 dl soka tikve

rum
cimet

Tikvu isjeći na kriške, očistiti od sjemenki, staviti u tepsiju sa malo vode pa ispeći u pećnici na oko 200 C 40-ak minuta. Kada omekša izvaditi iz pećnice, ohladiti pa odvojiti pečeno meso od kore, te ga izmiksati štapnim mikserom. Umutiti pola litre slatkog vrhnja, dodati mu med, izgnječenu pečenu tikvu, cimet i vanilin šećer. Bisvit poprskati sokom svježe tikve i rumom pa premazati kremom od tikve i to ponoviti onoliko puta koliko biskvita imamo. Tortu dekoriramo bijelim tučenim slatkim vrhnjem.

Gratinirani poriluk

100 g suhog mesa maslac 4 poriluka 8 kuhanih jaja

papar Vegeta 100 g brašna mlijeko maslac 250 g ribanog sira

Na malo ulja popržiti suho meso i dodati na kolutiće sječeni poriluk pa pirjati 5 min i začiniti paprom i vegetom. Kada omekša rasporediti na dno tepsije pa na njega poredati kuhana jaja sječena na ploške. Napraviti bešamel i u njega umiješati pola ribanog sira.

Bešamel preliti preko poriluka i posuti ostatkom ribanog sira te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 15 min.

Sataraš sa kuhanim jajima

2 crvena luka 2-3 crvene paprike 2-3 zelene paprike 1 feferon 3 -4 češnja češnjaka 2 paradajza ½ l soka od paradajza 4 kuhana jajeta maslinovo ulje sol i papar sitno sjeckani peršunov list

Sve povrće očistiti i nasjeći na trakice. Na maslinovom ulju popržiti crveni luk zatim dodati paprike, feferone i paradajz. Začiniti češnjakom,solju i paprom te pirjati dok tekućina ne ispari, a povrće ne omekšaa pa zalijemo sokom od paradajza. Satarašu tada dodati oguljena tvrdo kuhana jaja i na laganoj vatri pirjati još par minuta. Prilikom posluživanja posuti sitno sjeckanim peršunovim listom.

Pileća salata

½ kg kuhane piletine 400 g tjestanine 100 g šampinjona 1 mrkva 1 paprika 1 jabuka 1 limun sol i papar 100 g majoneze

Kuhanu piletinu ohladiti, odvojiti od kožice i kostiju i nasjeckati na kockice. Jabuku oguliti pa kao i šampinjone isjeckati na tanke listiće. Svježu mrkvu i papriku nasjeckati na kockice. Sve sastojke pomiješati, posuti limunovim sokom i začiniti solju i paprom pa ostaviti da se okusi prožmu. Za to vrijeme u slanoj vodi skuhati tjesteninu pazeći da bude aldente, kuhanu isprati u hladnoj vodi i ocijediti. Pomiješati kuhanu tjesteninu i mješavinu s piletinom, povezati majonezom i prema potrebi dodatno zakiseliti limunovim sokom. Možete ju jesti odmah ili poslužiti ohlađenu.