{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubav prema čokoladi može se mjeriti i u našim očima

25.6.2013. u 19:53
23
31
Ljubav prema čokoladi može se mjeriti i u našim očima
23
Ljubav prema čokoladi može se mjeriti i u našim očima
Narodno vjerovanje da se ljubav može vidjeti u očima sada ima i naučno uporište. Naučnici su otkrili da se užitak u nekoj hrani može mjeriti i putem naših očiju, a posebno je izražena ljubav prema čokoladi.
Naime, otpuštanje dopamina, hemikalije koja izaziva zadovoljstvo u mozgu, izaziva širenje zjenica, što se često povezuje sa osjećanjima ljubavi i požude.

U mrežnjači oka dopamin se otpušta kada optički nerv reaguje na izlaganje svjetlu.

Jennifer Nasser, profesorica nutricionističkih nauka na Univerzitetu Drexel, provela je studiju u kojoj je koristila elektroretinografiju, pomoću koje je mjerila reakcije mrežnice na svjetlost. Ona i njeni kolege otkrili su da mrežnjača ispušta snažne električne signale kada se u ustima nađe komadić čokolade, jednake onim kada je oko izloženo snažnoj svjetlosti.

Povećanje dopamina kod ispitanika bilo je jednako izlaganju stimulativnim drogama, poput metilfenidata ili ritalina, koje se koriste kod liječenja pacijenata koji pate od poremećaja nedostatka pažnje.

Ovakve reakcije očiju na hranu ili lijekove bile su mnogo snažnije nego na svjetlost.

"Ono što je zanimljivo je to što se dopaminski sistem u oku smatrao odvojenim od moždanog. Većina ljudi i veliki broj eksperata za retinografiju su mi rekli da hrana koja stimulira dopaminski sistem u mozgu nema utjecaja na onaj u oku. Ispostavilo se drugačije", rekla je Nasser.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: