Gastro
16

Ljekovit, ali nepraktičan: Evo kako ukloniti neugodan zadah od bijelog luka

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mnoge tradicionalne kuhinje uživaju u aromi bijelog luka koji se koristi u spremanju brojnih jela. Osim specifičnog okusa i mirisa koje daje specijalitetima, bijeli luk je izuzetno bogat sastojcima koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antioksidantno dejstvo.

Pored koristi u gastronomiji, dokazano je kako sastojci bijelog luka imaju blagotvorno djelovanje na ljudsko zdravlje, a sudeći prema nekim od novijih istraživanja, bijeli je luk odličan saveznik u borbi protiv pojave raka.

Ipak, pored svih njegovih pozitivnih strana, bijeli luk ima i jednu negativnu - nakon konzumiranja uzrokuje neugodan zadah.

Pranje zuba i žvakaće gume mogu pomoći, a u nastavku pročitajte još nekoliko prirodnih savjeta o tome kako se riješiti neugodnog zadaha nakon jedenja bijelog luka.

Senf

Kako biste neutralisali neugodan zadah nakon jedenja bijelog luka, čajnu kašičicu senfa držite oko minutu u ustima prije nego što ga progutate.

Limunada, čaj i mlijeko

U borbi protiv neugodnog zadaha će pomoći limunada, čaj i mlijeko. Jedna od studija je pokazala kako pijenje mlijeka prije i tokom konzumiranja bijelog luka pomaže u neutralizaciji neugodnog zadaha. Mogu pomoći i želeni čaj ili čaj od mente koji sadrži polifenole koji reduciraju sulfatne komponente koje nastaju razgradnjom bijelog luka.

Aromatični začini

Peršun i svježa metvica su najbolji. Iz tog se razloga preporučuje žvakanje svježeg peršuna nakon konzumiranja bijelog luka. Slično dejstvo imaju komorač, klinčić i sjemenke anisa.

Zrna kafe

Žvakanje nekoliko zrna kafe pomaže u redukciji neugodnog zadaha.

Limun

Limun je izuzetno efektan u borbi protiv mirisa bijelog luka jer ima antibakterijska svojstva koja ubijaju bacile. Cuclanje limuna također može pomoći da se riješite zadaha, a pranje ruku limunovim sokom otklanja neugodan miris prstiju.