Pazite šta jedete
5

Lektin je zdravi sastojak koji stvara probleme s varenjem

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zvanične preporuke o tome šta je zdravo, a šta ne stalno se mijenjaju. Prije desetak godina svi su bili opsjednuti smanjenjem unosa masnoća, a onda su stručnjaci shvatili da su pojedine vrste masti zapravo dobre za nas. Kardiolog, srčani kirurg i stručnjak za autoimune bolesti Steven Gundry kaže da ne postoje 100 posto zdrave namirnice.

Za magazn "Green Body of Mind" Gundry je objasnio da probleme u našem digestivnom traktu stvara biljni protein lektin.

"Ove sićušne bjelančevine žive unutar određenih biljaka i djeluju kao obrambeni mehanizam, a kada ih unesete u organizam uzrokuju smetnje u digestivnom traktu i na neki način vas truju", rekao je Gundry dodajući kako upravo lektin igra veliku ulogu u zdravstvenoj krizi u SAD-u.

Lektin se nalazi u orašastim plodovima, mahunama, kukuruzu, smeđoj riži, paradajzu, sjemenkama suncokreta, integralnom brašnu i mnogim namirnicama koje smatramo zdravim.

"Lektin je vrsta bjelančevina (osjetljiva na razne bolesti, bakterije i viruse) koja tjera ugljikohidrate (šećere, škrob i vlakna) da se skupljaju, pa čak i pričvršćuju na određene stanice u vašem tijelu kada ih jedete. Lektin često remeti međućelijsku komunikaciju, a kada se to dogodi dolazi do upala ili nekih drugih reakcija organizma poput mučnine, povraćanja, dijareje, vrtoglavice ili slabljenja pamćenja", objasnio je Gundry.

Vjeruje da bi smanjenim unosom lektina ljudi poboljšali svoje zdravlje. Zbog toga, umjesto konzumiranja integralnog hljeba predlaže konzumiranje bijelog hljeba i savjetuje da paradajz ogulite prije konzumiranja i uklonite sjemenke. Također savjetuje da izbjegavate konzervirani grah.