Pazite!
0

Ledena kafa može biti "obrok u napitku"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Društva za zaštitu od raka upozoravaju konzumente da jela i pića koja naručuju kako bi se razbudili, osvježili ili preskočili obrok mogu sadržavati jednak broj kalorija kao obilna večera.

Kafa koju naručimo u kafićima često sadrži više od 200 kalorija, dok ima napitaka čija vrijednost prelazi i 560 kalorija.

Neke kombinacije šećera, punomasnog mlijeka i šlaga, koje čine ledenu kafu, izuzetno su kalorične, te ne predstavljaju nimalo zdrav izbor, saopštilo je Svjetsko udruženje za istraživanje raka.

Oni su na primjeru Starbucksovog "mocha frappuccina", omiljenog napitka u ljetnom periodu, pokazali alarmantne podatke. Ovo piće sadrži čak 561 kaloriju, što je više od polovine preporučene doze koju žena treba unijeti u toku dana.

Popularna "kafa za ponijeti" ima 457 kalorija, a najmanje je kalorična kratka kafa bez šlaga, sa 288 kalorija.

Ipak, čak i kafa bez mlijeka prilično je hranjiva, a pažljivo unošenje kalorija na listi prioriteta za zdrav život bez raka nalazi se odmah nakon nekonzumiranja cigareta.

"To je količina kalorija koju biste očekivali u večernjem obroku, a ne u napitku", kaže Rachel Thompson, menadžer Udruženja. "Podatak da ledena kafa koja se nudi na tržištu sadrži više od jedne četvrtine preporučene dnevne hranjive vrijednosti je alarmantna. Zato slijedite pravilo da ako pijete kafu, neka ona bude bez šećera sa poluobranim mlijekom jer ono sadrži manje kalorija."