Gastro
19

Kuharica reproducira slavna umjetnička djela u sushiju

Klix.ba
Za zvanje itamae, tradicionalnog japanskog kuhara, potrebne su godine učenja te nije ni čudo što u Japanu hranu smatraju vidom umjetnosti. Ipak, jedna kreativna kuharica otišla je korak dalje i doslovno stvara umjetnička djela u sushiju.

Tama-chan, poznata i kao ilustratorica Takayo Chioyta, oblikuje sushi u raznoraznim oblicima – od karikatura mačaka i cvijeća, pa do reprodukcija čuvenih slika poput Vermeerove "Djevojke sa bisernom naušnicom" i Munchovog "Vriska".

Tokijska kuharica koristi boju za hranu, soja sos i zeleni wasabi u svojim kreacijama.

Sushi priprema na tradicionalan način, od algi, riže, sirove ribe, đumbira i povrća. Od ovih namirnica, Tama-chan slaže svoja umjetnička djela, u glavi vizualizirajući kako će ona ispasti kada se sushi izreže.

"Nikada ne znam kako to sve izgleda u nutra niti da li će ispasti kako sam zamislila, a ne mogu popravljati detalje kada završim. Izrazi lica su osobito teški, budući da se koriste maleni sastoji, a ukoliko previše snažno motate sushi, sve se može poremetiti. Poseban je trenutak kada izrežem sushi i otkrijem sliku", napisala je Tama-chan.

Na svojoj web-stranici, Sushi smile of Tama-chan, ona objašnjava da je njena misija da ohrabri obrazovanje i uživanje u hrani te da ljudi počnu komunicirati kroz njenu hranu.

Tradicionalno, japanski kuhari sushija uče i po 20 godina. Kraće obuke su uobičajene samo u manje ekskluzivnim restoranima, uglavnom izvan Japana.

Potrebno je pet godina obuke da se jednom pripravniku dozvoli da pripremi rižu za neko određeno jelo u restoranu.