Meso, riba, povrće
36

Korisni savjeti za uspješan roštilj: Priprema, pozor, peci

Klix.ba
Prvomajski praznici i sunce koje je danas zagrijalo našu zemlju zasigurno će mnoge inspirisati na roštiljanje. Iskusne "roštiljdžije" sigurno znaju mnogo toga o pravilnoj potpali i koliko koja vrsta mesa ili povrća treba biti na vatri, ali ni njima neće škoditi da pročitaju nekoliko korisnih savjeta kulinarskih stručnjaka.

Zapalite vatru prije nego što gosti dođu - to je važno za stvaranje žara potrebnog za uspješan roštilj, ali i mirisa uglja koji će privući vaše goste čim se približe mjestu roštiljanja.

Pripremite sve na vrijeme - dan prije isplanirajte i marinirajte određene vrste mesa i povrća i uradite unaprijed sve što možete kako biste bili što brži i produktivniji i imali vremena za serviranje pića i stvaranje atmosfere koju želite tog dana.

Organizujte se adekvatno oko roštilja - pobrinite se da imate dovoljno prostora i radnih površina, isplanirajte koliko tura želite ispeći, koji će vam sve pribor trebati, gdje ćete držati sirovo, a gdje ispečeno meso i povrće...

Ne mrdajte od roštilja - dokle god pečete meso, za najbolje rezultate najsigurnije je da sve vrijeme budete blizu. A ne brinite ni da ćete biti usamljeni. Muški gosti najčešće vole kružiti oko roštilja i dijeliti svoje kulinarske savjete sa domaćinom.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Koristite kvalitetne namirnice - a kada je riječ o povrću to znači ono kojem je sezona, pa uz meso ili ribu na roštilj stavite kukuruze, tikvice, gljive, paprike...

Začini - često se zanemaruju u procesu roštiljanja, a prva su lekcija koju svako ko se želi baviti ovim poslom treba naučiti. So se stavlja u marinadu ako mariniranje ne traje duže od dva sata. Biber može ići u marinadu preko noći, ali so nikada. Najsigurnija opcija je soljenje neposredno prije roštiljanja i to bez straha da ćete pretjerati jer ljuskice morske soli često propadnu kroz roštilj.

Nikada iz frižidera na vatru - meso uvijek izvadite iz frižidera najmanje 20 minuta prije stavljanja na roštilj kako bi se prilagodilo sobnoj ili vanjskoj temperaturi. Ovo je važno jer u procesu prženja meso, riba ili povrće koje je previše hladno u sredini može ostati nedovoljno pečeno, a da mu pritom vanjski dio dobro porumeni.

Kontrolišite temperaturu - ako ste u prilici nabavite roštilj sa opcijama podizanja rešetke na različite visine, a druga opcija je raspoređivanje hrane na hladnije dijelove rešetke. Osim toga, uvijek možete hranu staviti na foliju i tako usporiti pečenje.

Testirajte je li pečeno - koristeći mali, ali oštar nož prorežite do sredine komada mesa ili do kosti pa provjerite je li pečeno i je li zadržalo sokove. Kada je u pitanju riba, pritisnite je prstom ili viljuškom zagrabite komadić pa provjerite da li se meso odvaja, što ukazuje da je gotova.

Neka meso odmori nakon pečenja - ovo je suštinski dio procesa roštiljanja za vrste mesa kao što je naprimjer odrezak. Ako odrezak pojedete odmah nakon sklanjanja sa roštilja, bit će tvrd i sokovi će mu iscuriti čim ga bocnete nožem. Međutim, ako ga ostavite da odstoji nekoliko minuta, žile će apsorbovati sokove i ono će omekšati. Odmaranje mesa vrši se na zagrijanom tanjiru, prekriveno aluminijskom folijom i udaljeno od direktne topline.