Gastro
3

Kombucha čaj - prirodni lijek za mnoge tegobe

Sarajevo-x.com
Kombucha, poznata još i pod nazivom čajna gljiva, ustvari je simbioza bakterija i kvasca koja raste na biljci crnoga čaja. Kombucha se može uzgajati u svakom domaćinstvu, a zbog svoje ljekovitosti se koristi već hiljadama godina.

Ovaj lijek se pokazao učinkovitim zahvaljujući svojim metaboličkim svojstvima, te kao odličan stabilizator staničnih membrana bez štetnih nuspojava koje imamo kod mnogih farmaceutskih proizvoda.

Postoji i istočnjačka tradicija poklanjanja kombuche prijateljima i komšijama u znak prijateljstva i dobrih želja.

Prirodnu snagu čaja možemo koristiti i za održavanje naše vitalnosti, te psihičkih i mentalnih sposobnosti.

Terapeutska učinkovitost kombuche zasniva se na glukonskoj kiselini, glukuronskoj kiselini, mliječnoj kiselini, octenoj kiselini kao i na životno važnim vitaminima C i grupe B, a mnoge od njezinih komponenata imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike koje igraju presudnu ulogu kod biohemijskih procesa u ljudskom organizmu.

Čaj od kombuche ima najbolje učinke ima na bolesti crijeva i dišnih organa, također liječi psorijazu i druge kožne bolesti. Smanjuje tegobe PMS-a i menopauze, usporava proces starenja, a dokazano je i njeno blagotvorno djelovanje kod liječenja raznih vrsta raka.