Gastro
0

Kamilje meso iz beduinskih šatora prešlo u vrhunske restorane

Klix.ba
Carpaccio, bourguignon i burgeri napravljeni od kamiljeg mesa, koje se obično služi kao tradicionalno jelo na beduinskim proslavama, postali su vrhunski specijaliteti u prestižnim restoranima zaljevskih zemalja.

Pod zlatnom kupolom Emirates Palace u Abu Dhabiju, koja se prikazuje kao hotel sa sedam zvjezdica, francuski kuhar Sandro Gamba ponosi se svojim najnovijim specijalitetom: kamiljim burgerom, serviranim sa lukom i dimljenim sirom. Uobičajeni prilog u vidu pomfrita zamijenili su prženi štapići od humusa.

Jelo košta oko 37 eura, a postalo je jedan od najpopularnijih specijaliteta u hotelu, navodi Gamba, glavni kuhar koji nadzire 15 hotelskih restorana.

"Ovaj burger oslikava Emirates Palace", kaže Gamba, koji je prije Abu Dhabija radio u Parizu i Chicagu, a dodaje da je kamilji carpaccio zamijenio govedinu u specijalitetu sa talijanskim tartufima.

"Pronašao sam divnu farmu kamila koja proizvodi izvrsno meso. Tada sam odlučio da ga dodam hotelskom meniju", priča Gamba.

U aprilu je Gamba pokrenuo festival kamiljeg mesa, koji je trajao čitavu sedmicu, a Emirates Palace služio je sva jela sa kamiljim dodacima, od supe do odrezaka.

"Što je kamila mlađa, to je meso mekše. Za neka jela moramo koristiti meso mladih kamila, koje je meko poput putera. Kada je životinja starija, meso se mora marinirati i duže kuhati", ispričao je Gamba.

Nazivane "pustinjskim lađama", kamile zauzimaju značajno mjesto u kulturi Arapskog poluostrva. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), kamile se koriste u utrkama, takmičenjima u ljepoti, pa i kuhinji.

Zaljevske zemlje sada pokušavaju promovirati svoje omiljeno meso na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Inače, ovo meso su beduini tradicionalno jeli sa rižom i to u posebnim prilikama.

Ove godine, Emiratska industrija kamiljeg mlijeka i proizvoda (EICMP) počela je izvoz kamiljeg mlijeka na evropsko i japansko tržište, a investitori iz Dubaija priključili su im se u proizvodnji čokolade sa kamiljim mlijekom, koje sadrži manje masnoće i tri puta više vitamina C od kravljeg.