Međunarodni dan
46

Kako napraviti savršene palačinke: U smjesu dodajte malo mašte i kreativnosti

Piše: E. M.
Priprema palačinaka u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana palačinaka danas su u Zenici i Bihaću održani festivali slanih i slatkih palačinaka na kojim su srednjoškolci pripremali svoje specijalitete koje su servirali brojnim posjetiocima. U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić otkrio je jednostavne, ali i zanimljive recepte za palačinke.

Današnji događaj trebao je biti organizovan u Zenici, Bihaću i Gradačcu, ali je zbog vremenskih neprilika događaj odgođen u Gradačcu pa je sva pažnja usmjerena na Zenicu i Bihać gdje se prvi put organizuje ovaj festival.

Hodžić je istakao da je cilj ovog događaja druženje, povezivanje mladih, stvaranje novih prijateljstava, ali i takmičenje u pravljenju slatkih i slanih palačinaka.

"Kada kažemo palačinak, vjerovatno nam je svima na umu desert. Međutim, palačinci su kao more neistraženi i možemo ih praviti s čim god i kako god poželite. Nama je drago da smo peti put zaredom uspjeli ovaj događaj organizovati u bh. gradovima gdje smo okupili omladinu, a posjetiteljima poslužili palačinke i promovisali domaće brendove", izjavio je Hodžić.

Razmjena iskustava u primarnom je planu ovog festivala, a u Zenici osim srednjoškolaca iz Srednje mješovite škole u Zenici, učestvovali su i takmičari iz Goražda. Ekipa iz Hrvatske koja je trebala doći u Zenicu zbog vremenskih neprilika nije bila u mogućnosti prisustvovati.

Hodžić je dodao kako sa stručnog gledišta ne vide napredak kod takmičara koji ne pokazuju dovoljno kreativnosti i zadržavaju se na standardnoj recepturi. Međutim, raduje ga činjenica da festival svake godine ispuni svoj cilj druženja i upoznavanja.

"Naš napredak je što svake godine uključujemo veći broj gradova, a ovo je prilika kada okupimo učenike osnovnih i srednjih škola. Danas smo u Zenici imali čast ugostiti djecu s posebnim potrebama koji su probali palačinke zeničkih i goraždanskih takmičara. Ipak, kako stvar ne bismo prepustili slučaju, naredne godine ćemo mi kuhari pripremiti jedan štand s palačinkama kako bi i takmičari proširili svoje vizije i vidike. Ima dosta interesantnih kombinacija slatkih i slanih palačinaka, ali izlaganje i mašta moraju doći više do izražaja", dodao je Hodžić.

U nastavku razgovora Hodžić je istakao kako građani uglavnom palačinke prave s lješnjak kremama.

"Sve je stvar ukusa i kakve palačinke neko voli. Međutim, s obzirom na to da sam u ovoj branši 20 godina, često sam izbjegavao na menu karte stavljati palačinke koje možete napraviti kući, ali kada gosti to traže, izađe im se ususret. Slatke palačinke su odlične i s džemovima od šljiva, slatka od jabuka ili drugog voća i namaza, a kod nas se sve svodi na lješnjak kreme. Domaći proizvodi su uvijek dobra kombinacija s tijestom koje je identično kod svih koji prave palačinke. Što se tiče slanih palačinaka, s obzirom na to da danas sve vodi ka organskoj proizvodnju, imamo i palačinke od heljde, pite, tortu od palačinaka, a sve to je odlično kombinovati sa sirom, kajmakom i drugim proizvodima. Bitna je samo mašta i sloboda da kombinujete", izjavio je Hodžić za Klix.ba te dodao da palačinci mogu biti servirani i kao predjelo, glavno jelo i desert.

S obzirom na to da se 14. februar obilježava kao Dan zaljubljenih, Hodžić je otkrio i glavni sastojak palačinaka koje budete pripremali za partnericu ili partnera.

"Nema nekih sastojaka posebnih koje bi ja preporučio, sve je stvar izbora, samo se ne trebate bojati kombinovati. Međutim, najbitniji sastojak tog palačinka mora biti ljubav. Svi vrhunski stručnjaci će napraviti istu smjesu, ali palačinci neće biti isti. Hrana nikada ne izlazi kako treba kada smo neraspoloženi zbog toga za pripremu palačinaka za Dan zaljubljenih budite raspoloženi, u hranu udahnite ljubav i to je glavni, a ujedno i tajni sastojak", zaključio je Hodžić.

Jedan od učesnika današnjeg takmičenja je 18-godišnji Adis Pivić iz Srednje mješovite škole u Zenici. Ovo mu je prvi put da je učestvovao na Festivalu palačinaka, a za stručni žiri je s kolegicom pripremio slatki palačinak s eurokremom i plazma keksom.

"Divno je biti dio ovog događaja jer smo imali dosta posjetilaca i mališana koje smo usrećili. Upoznali smo dosta prijatelja, razmijenili smo iskustva i što je najbitnije dobro smo se družili. Svi smo danas vidjeli da djeci i omladini zaista ne treba mnogo, kako nisu mnogo zahtjevni te da jedan palačinak uz dobro druženje može izmamiti sreću i zadovoljstvo", izjavio je Pivić.

Stručni žiri će po završetku događaja proglasiti najuspješnije takmičare u kategorijama slatkih i slanih palačinaka, a Festival palačinaka u Gradačcu je prolongiran za povoljnije vremenske prilike.