Journal of Neuroscience
0

Kako komadić čokolade može istopiti bol

Sarajevo-x.com
Komadić čokolade, pa čak i čaša vode mogu nas osloboditi boli, pokazala je nova naučna studija.

Tim istraživača dokazao je da skretanjem pažnje sa onoga što nas tišti na hranu ili piće kao ugodne radnje djeluje na naš organizam kao prirodni lijek za bol.

Iako ovi zaključci dolaze iz istraživanja provedenog nad životinjama, stručnjaci vjeruju da se isti efekat postiže i kod ljudi.

Doktorica Peggy Mason sa Univerziteta Chicago otkrila je da pacove manje tišti bol dok grickaju čokoladu ili piju vodu.

"To je veoma veoma snažan efekat, a ne tiče se gladi ni apetita", izjavila je. "Ako imate svu tu hranu pred sobom i ona vam je lako dostupna, nećete prestati jesti iz bilo kojeg razloga".

I prethodne studije pokazale su da konzumiranjem hrane smanjujemo osjećaj boli, pišu britanski mediji. Ipak, ova posljednja, objavljena u magazinu "Journal of Neuroscience" prva je koja pokazuje da hrana i piće djeluju kao "lijekovi" za bol, čak i kad nismo gladni niti žedni.

"Nema to nikakve veze sa kalorijama", kaže Masonova o rezultatima eksperimenta. "Voda nema kalorija, saharin nema šećera, ali imaju isti efekat kao i komadić čokolade. To je stvarno šokantno."

Također je zapaženo da nema razlike u konzumaciji hrane i pića kad su životinje bolesne.