{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kafa smanjuje rizik od smrti

17.5.2012. u 10:12
330
22
Kafa smanjuje rizik od smrti
330
Kafa smanjuje rizik od smrti
One koji ne mogu zamisliti svoj dan bez magičnog crnog napitka obradovat će rezultati novog istraživanja koji kažu da kafa produžava život.
Prema istraživanju objavljenom u magazinu New England Journal od Medicine oni koji su pili kafu imaju manju rizik od smrti od onih koji preferiraju napitke bez kofeina.

Ljubitelji crnog napitka su također imali manji rizik da će umrijeti od bolesti srca, respiratornih problema, moždanih udara, dijabetesa i infekcija.

Ipak, utvrđeno je da kafa ne štiti od obolijevanja od raka. Ispijanje dvije ili tri šoljice kafe smanjuju rizik od smrti za 10 posto, rezultati su studije Nacionalnog instituta za rak SAD.

"Zanimljivo je da je kafa donosi puno više dobrog za zdravlje nego što mu šteti", kazao je profesor Frank Hu, koji je proučavao učinke kafe po zdravlje, ali nije učestvovao u novom istraživanju.

Vodeći autor studije Neal Feedman kaže da, iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da postoji povezanost između ispijanja kafe i dugovječnosti, rezultati novog istraživanja obaraju ranije tvrdnje da je kafa štetna za zdravlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: