Gastro
452

Kad Hukine ramazanske lepinje zamirišu Tuzlom: Tajna je u sjemenkama ćurokota

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Gradska ulica u Tuzli posebno miriše za vrijeme muslimanskog mjeseca ramazana. Razlog tome su upravo ramazanske lepinje koje su neizostavni dio iftarske sofre. Veliki broj lepinja dnevno se napravi u poznatoj tuzlanskoj pekari Hukić koja je već više od 120 godina smještena u srcu grada soli.

Pri samom ulasku u pekaru, ekipa portala Klix.ba zatiče izuzetno radnu atmosferu. Sedam radnika istovremeno priprema tijesto, oblikuje i slaže lepinje za pečenje, odnosi u krušnu peć te na kraju raspoređuje za distribuciju širom Tuzle.

"Lepinja predstavlja proizvod koji se sastoji od brašna, vode, soli i kvasca. U našoj pekari se i dalje rade prema staroj recepturi, odnosno zadržali smo taj takozvani 'kvas' koji ubacujemo u smjesu. On upravo daje poseban 'šmek', mekoću i rupice na lepinjama", kaže nam vlasnik pekare Amir Hukić.

Kada je riječ o samom procesu pripreme, Hukić pojašnjava da se on sastoji iz nekoliko segmenata.

"Jedan dio tijesta se zamijesi i on nadolazi u toku noći. Nakon što radnici dođu na posao u dva sata iza ponoći, tijesto se još jednom zamijesi, potom se vrši njegovo vaganje i pljeskanje, a oblikovana lepinja se ostavlja na daskama kako bi ponovo nadošla. Na kraju se tijesto premazuje i posipa ćurokotom koji joj upravo daje poseban'šmek'. U krajnoj fazi lepinja se stavlja u krušnu peć, a nakon pečenja spremna je za distribuciju", pojašnjava Hukić.

Dodaje da u mirisu i okusu tuzlanske ramazanske lepinje glavnu ulogu igra pomenuti ćurokot, začin na koji u danima muslimanskog mjeseca tuzlanska Gradska ulica posebno miriše.

"U vrijeme mjeseca ramazana lepinja se posipa ćurokotom, a i peć bude posebno ugrijana. U tim danima, ona vjerovatno iz peći izlazi posebna, a i sam ramazan daje poseban osjećaj koji vlada u svima", nastavlja Hukić.

Tokom cijelog dana vrijedne ruke majstora pripremaju lepinje koje na kraju dospiju do postača koji svaku noć čekaju pred ovom pekarom.

"Mi tokom cijelog dana pečemo lepinje, tako da ih građani u svakom trenutku mogu kupiti vruće. Posebno nam je drago da je u tradiciji ostalo i to da stari Tuzlaci dođu pred iftar kako bi kupili vrele lepinje", ističe Hukić.

Tuzlanska pekara Hukić, prema pisanim tragovima, otvorena je 1890. godine, a receptura koja je utemeljena u to vrijeme do danas nije bila izložena izmjenama.

"U našoj staroj pekari svi proizvodi se rade ručno, po staroj recepturi i bez ikakvih aditiva. I upravo zbog toga je duži proces pripreme peciva u odnosu na savremenije pekare", zaključuje na kraju našeg razgovora Hukić.