Gastro
255

Jesen i mirisi iz djetinjstva: Kako pripremiti najbolju zimnicu i ukusni ajvar

Piše: E.S.H.
(Foto: Izmojekuhinje.com)
Jesen je stigla, a jedno od glavnih obilježja ovog godišnjeg doba je priprema zimnice. Miris pečenih paprika, ajvara, paradajza i džema mnoge podsjećaju na djetinjstvo, a nakon dugog rada, sve to bude lijepo složeno u teglama u špajzu.

Kako da vaša zimnica bude savršeno pripremljena i da uživate tokom hladnih zimskih dana, potrebno je da vodite računa o nekoliko detalja.

Da bi bili zadovoljni sa zimnicom koju pripremate kao prvo morate imati dobre i provjerene recepte. Kad kupujete povrće i voće na pijaci za pripremu zimnice morate voditi računa da je zrelo i potpuno zdravo za preradu.

Povrće je bitno dobro oprati, očistiti,obrisati čistom krpom i onda bi bilo spremno za preradu. Osim povrća i suđe u kojem ćete spremati zimnicu mora biti neoštećeno i čisto.

Flaše i tegle je veoma bitno dobro oprati, očistiti i sterilizovati što možete uraditi u toploj rerni. Sa tegli skinite etikete ako se koriste tegle u kojima ste nešto kupili u marketu. Lijepo je na teglama napraviti male etikete sa nazivom onoga što ste pripremili.

Da bi zimnica bila dugotrajna, sačuvana I kvalitetna morate je čuvati u čistoj, suhoj i hladnoj prostoriji koju možete povremeno provjetriti. Ovo bi na neki način bili osnovni uslovi da za ono u što ste uložili novac, svoj trud i svoje vrijeme budete nagrađeni sa kvalitetnom zimnicom.

Kako pripremiti ajvar?

Ajvar je omiljena poslastica za koju treba mnogo vremena, ali se na kraju isplati. Potražili smo recept za najbolji ajvar, a dala nam ga je Munevera Mulalić.

Sastojci: 10 kg crvenih paprika, 5 kg patlidžana, 0,5 l ulja, 300 grama bijelog luka, 1 kašika esencije i sol.

Način pripreme: Paprike ispeći na roštilju ili u rerni, na plati, zavisi od uslova, pa ih ostaviti u poklopljenoj posudi. Kada se potpuno ohlade oguliti ih i očistiti od sjemenki.

Patlidžane malo ispeći u rerni ili roštilju, ostaviti poklopljene da se ohlade i nakon toga oguliti. Bijeli luk očistiti i usitniti kroz presicu za bijeli luk. Kada je povrće pripremljeno paprike i patlidžane samljeti na mašinu, dodati bijeli luk i vodu koju su paprike pustile dok su bile u šerpi prije guljenja.

U šerpi zagrijati ulje dodati samljevene paprike i patlidžane sa lukom i stalno miješajući ukuhavati ajvar. U toku ukuhavanja dodajte još malo ulja (oko 1 dcl) i posolite po želji.

Kada je ajvar ukuhan (oko 3 sata kuhanja) na samom kraju dodajte kašiku esencije. Osim vremenske mjere za ukuhavanje, da je ajvar gotov vidjet ćete i po tome kad kroz njega provučete drvenu kašiku da na dnu posude ostaje čist trag i kad uzmete ajvara na drvenu kašiku da on ostaje na kašiki.

Tegle zagrijete u rerni na oko 100 stepeni i u njih stavljate ajvar i zatvorite poklopcem. Tegle okrenete Na poklopac i tako ostavite dok se ne ohlade. Pospremite ih u prostoriju za čuvanje zimnice i uživajte tokom zimskih dana.