Lider koji nameće trendove
0

Jedino Klasove jufke u BiH imaju ISO, HACCP i halal certifikat

Sarajevo-x.com
Među najprodavanijim proizvodima iz asortimana kompanije Klas d.d. Sarajevo su jufke, čiji su kvalitet, osim na domaćem tržištu, prepoznali i potrošači u zemljama regiona, Evropske unije i čak dalekih Sjedinjenih Američkih Država. Vrhunski kvalitet jufki Klas obezbjeđuje bogatim proizvodnim iskustvom, tradicija dugom 109 godina i, naravno, strogom primjenom međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom ISO i HACCP.

"Svakog dana naše proizvode konzumira više od dva miliona potrošača, pa je naša obaveza proizvodnja kvalitetne, zdrave i higijenski ispravne hrane. Prateći evropske i svjetske trendove, Klas je svojim proizvodima priskrbio i dodatnu vrijednost - halal certifikat. Halal status dokazala je Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH i on se temelji na šerijatskim principima i halal standardu BAS 1049:2007, pravilnicima i drugim proceduralnim uputama. Zanimljivo je da u ovom dijelu Europe jedino Klas Sarajevo proizvodi jufku po halal standardu", objašnjava Ivica Kramar, rukovodilac Službe za kontrolu kvaliteta i standardizaciju.

Iako je teško pronaći tačno porijeklo neke namirnice ili recepture koja se već odavno proširila svijetom, historičari hrane se slažu da je jufka nastala u Turskoj, te da je to veliki dopinos svjetskoj kuhinji. Istraživač historije bliskoistočne kuhinje, Charles Perry, zapisao je da se jufka pojavila oko 1500. godine u Istanbulu, vjerovatno u sultanskim kuhinjama Topkapi palače (osmanlijski carski dvorac u Istanbulu). Upotreba jufke za pravljenje pita, peciva i kolača od lisnatog tijesta širila se svijetom uporedo s turskim osvajanjima.

Sve do 1995. godine jufka ili, kako se još naziva, vučeno tijesto, na našim prostorima rađena je ručno, a onda je prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo prva u BiH uvela industrijsku, linijsku proizvodnju ove živežne namirnice. Cilj je bio potrošačima uštedjeti vrijeme i olakšati posao u kuhinji. Vremenom navike su se mijenjale, i već danas skoro sve savremene žene, prvenstveno zaposlene supruge i majke, u svom frižideru uvijek nadohvat ruke imaju gotove, svježe jufke.
Halal među najznačajnijim trendovima

Zanimljivo je da su halal proizvodi jedan od osam najznačajnijih rastućih trendova u prehrambenoj industriji danas, i to ne samo u islamskom svijetu. Naprimjer, u Londonu postoji šest miliona potrošača halal-proizvoda od kojih su samo dva miliona muslimani.

Halal tržište je najbrže rastuće tržište u svijetu i njegova vrijednost je, prema posljednjim procjenama, 550 milijardi eura.