{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jaja su danas zdravija nego prije 30 godina

19.7.2012. u 19:56
22
12
Jaja su danas zdravija nego prije 30 godina
22
Jaja su danas zdravija nego prije 30 godina
Jaja spadaju u kategoriju najvrednijih namirnica, jer su odličan izvor bjelančevina koji nam daje energiju.
Iako je većina drugih namirnica izgubila na kvalitetu u proteklih 30 godina, s jajetom se to nije desilo. Štaviše, danas jaja imaju više dragocjenih sastojaka nego u prošlosti, tvrde naučnici.

Jaja koja se mogu naći danas, imaju manje masnoća, holesterola i kalorija te sadrže više vitamina D nego što se ranije mislilo.

Studija je pokazala da danas jedno jaje prosječne veličine sadrži 25 posto manje zasićenih masti, koje su povezane sa bolestima srca, nego ona koja su se prodavala 1980. godine. Također je utvrđeno da sadrže manje holesterola, supstance koja začeplja arterije, a dobra vijest je i da imaju manje kalorija nego što se prije mislilo. Naime, jedno jaje ima 66, a ne 78 kalorija.

Naučnici tvrde da jaje sadrži dvostruko više vitamina D nego što je primijećeno 1980. Vitamin D igra ključnu ulogu u zaštiti kostiju.

Naučnici vjeruju da su jaja danas zdravija, jer se hrana koja se daje kokoškama znatno promijenila. Od 1980. one se hrane mješavinom pšenice, kukuruza, biljnog ulja i visokoproteinske hrane za životinje.

Zbog toga jaja imaju manje holesterola i zasićenih masti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: