Gastro
57

Jahorinsko i Trebevićko: Prvi muzej piva u BiH pruža pogled u prošlost Sarajeva

Piše: I. P.
(Foto: Jasmin Brutus)
U Sarajevu je danas otvoren prvi muzej pivarstva u Bosni i Hercegovini, a smješten je unutar glavne zgrade Sarajevske pivare.

Projekat stvaranja muzeja realizovan je u saradnji sa Odsjekom za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a studentima koji su učestvovali u sakupljanju historijskog materijala pružena je i mogućnost zaposlenja u Pivari.

"Bila mi je čast učestvovati u ovakvom projektu čiji je cilj vrednovanje historijskih eksponata, što je bio izuzetno težak posao. Ipak, mi smo uspjeli sve to posložiti hronološki kako bismo predstavili historiju pivare kroz četiri vremenska razdoblja. Stanje u državi je teško i muzeji se zatvaraju, tako da je ovo izuzetno važna stvar za očuvanje kulturne tekovine BiH", rekao je Dino Dupanović, član studentskog tima koji je zaslužan za otvaranje Muzeja.

Njegov kolega Amar Đulović ukratko je objasnio proces njihovog rada, kao i sam značaj novog sarajevskog muzeja.

"Zajedno sa kolegom Dupanovićem angažovan sam u izradi Muzeja Sarajevske pivare. Prvo smo izučili izvornu građu i literaturu, a onda smo pristupili sakupljanju artefakata koji su naposljetku završili u Muzeju koji predstavlja historiju najstarijeg industrijskog preduzeća u BiH i samog grada Sarajeva", rekao je Đulović za Klix.ba.

Direktor Sarajevske pivare Nedžad Karačić istakao je kako bi Muzej trebao doprinijeti poznavanju Sarajeva, bilo da su u pitanju Sarajlije ili svi oni koje ovakvo nešto zanima. Također, spomenuo je i posebnu tehnologiju koja omogućava drugačiji doživljaj muzeja.

"Ovdje smo primijenili nove tehnologije koje su sada prisutne samo u Londonu i Miamiju, a riječ je o pristupu informacijama o eksponatima putem mobilnog telefona", rekao je direktor Sarajevske pivare Nedžad Karačić.

U Muzeju se od danas mogu vidjeti etikete starih izdanja Sarajevskog piva, ali i drugih proizvoda koji se više ne proizvode – Dvorsko pivo, Trebevićko pivo, Jahorinsko pivo i pivo Meteor. Osim etiketa i ambalaža, tu su i suveniri, te stare fotografije pivare i njenih radnika.