Nekoliko korisnih savjeta
0

Izbjegnite mamurluk nakon lude novogodišnje noći

Sarajevo-x.com
Jednostavno rečeno alkohol je toksična supstanca i ukoliko je unosite u organizam vaše tijelo će osjećati posljedice toga. Mamurluk je zapravo termin koji se koristi kako bi se opisalo ono što se događa u vašem tijelu koje se oporavlja od 'otrova' koji ste konzumrali noć ranije. Simptomi su uglavnom umor, glavobolja i dehidracija. Kako biste izbjegli te simptome, pogotovo nakon lude novogodišnje noći, a uspjeli uživati ispijajući alkohol, donosimo vam nekoliko stručnih savjeta.

Prije nego što krenete u ludi provod...

  • Najvažnije pravilo glasi - nikada ne pijte na prazan želudac. Bitno je da konzumirate hranu, po mogućnosti masnu, jer tako ćete napuniti želudac i umanjiti učinak alkohola. Jača hrana će upiti alkohol i manje alkohola će otići u krv.

  • Jedan od savjeta je i da konzumirate maslinovo ulje. To je stari mediteranski lijek i funkcionira na istoj teroriji kao i masna hrana. Preporučljivo je i da krišku hljeba umočite u maslinovo ulje, a u svakom slučaju vaše srce će vam biti zahvalno na tome.

  • Prije nego krenete u ludi noćni provod, obavezno se opskrbite vitaminima. Alkohol koji tu noć unesete u organizam iscrpit će vaše tijelo, a vitamini će pomoći da minimalizirate gubitak hranjivih tvari.

Kada počnete piti...

  • Poželjno bi bilo da svaki gutljaj alkohola zalijete gutljajem vode. Voda će spriječiti da se prebrzo napijete, ali i umanjit će osjećaj mamurluka narednog dana
  • Odlučite se za jedno piće, pivo, vino, votku, ali nikako ne mješajte sva ta pića. Ukoliko to budete činili popit ćete previše, a također neka pića uopšte ne idu zajedno i zbog toga ćete patiti od teškog mamurluka ujutro.

  • Neka istraživanja su pokazala da pića poput vina ili viskija mogu povećati simptome mamurluka. Iako te studije zahtijevaju daljnje istraživanje, dobro je da to imate na umu. Ako već znate koja vam pića baš i ne odgovaraju - klonite ih se.

Kada prestanete piti...

  • Pokušajte piti što više sportskih pića jer tokom 'burne noći' izgubite dosta elektrolita i dehidrirate. Sportska pića će vam pomoći da nadoknadite izgubljenu energiju.

  • Sljedeći savjet glasi - jedite! Ne mora to biti masna hrana, ali svakako jedite. Možete pojesti palačinke ili pizzu.

  • Pokušajte dati svom tijelu vremena da se oporavi. Ukoliko je moguće, ostanite kući i odmarajte se, naravno uz povećane količine vode. Ukoliko to nije moguće, istuširajte se, naoružajte se bocama vode i počnite s obavezama koje vas čekaju.