Gastro
96

Italijanska pizza Napolitana kandidat za UNESCO-vu listu Svjetske baštine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Italijanska pizza Napolitana, koja je originalno nastala u Napulju, bit će uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske baštine tokom ove godine nakon što im je ova institucija anonimno potvrdila kandidaturu, a koju je predložila italijanska vlada.

Prijedlog je poslan nakon peticije koju je potpisalo 850.000 osoba širom svijeta.

Komisija za izbor kazala je da je umjetnost pravljenja pizze glavni element napolitanskog i italijanskog identiteta i da je simbol Italije širom svijeta. Italije želi da se izdvoji od rivala poput njujorškog stila pravljenja pizze.

Industrija pizze u Italiji vrijedi 10 milijardi eura i zapošljava 100.000 osoba.

U procesu vijećanja učestvuje 200 zemalja, a odluka bi trebala biti donesena u Parizu 2017. godine. Ukoliko odluka bude potvrdna, pizza Napolitana će se priključiti gruzijskom vinu Qvevri koje se pravi na tradicionalni način, mongolijskom načinu pridobijanja kamila, slovačkoj kulturi gajdi, rumunskom momčakom plesu i epskoj umjetnosti u Turkmenistanu posvećenoj heroju Goroglyju.

Na UNESCO-voj listi za sada se nalazi italijansko lutkarsko pozorište sa Sicilije, sardinijske pastoralne pjesme, mediteranska dijeta i poljoprivredna praksa o uzgoju vinograda u zajednici Pantelleria.